ölglas på bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har man ett beroende om man dricker mer under sommaren och var går gränsen? Christer Åkerlund på beroendemottagningen Vägen i Eskilstuna svarar i klippet. Foto: SVT

Så vet du om du dricker för mycket alkohol

Publicerad

Sommaren är ofta en period där allt fler dricker allt mer. Men hur vet man om ens drickande går över gränsen – och när ska man söka hjälp? Beroendemottagningen Vägen i Eskilstuna hjälper dem som har frågor, vill sluta eller minska sin alkoholkonsumtion.

– En del tror att man inte kan fortsätta dricka alls om man kommer hit och därför kan det finnas ett visst motstånd att söka hjälp, men genom stöd kan man faktiskt lära sig att dricka kontrollerat, säger Christer Åkerlund som är enhetschef för mottagningen.

De erbjuder bland annat samtalsstöd och även anhöriga kan få hjälp.

Riskkonsumtion

Omkring 16 procent av Sveriges befolkning har en så kallad ”riskkonsumtion” av alkohol. Det innebär att personen dricker max tio standardglas varje vecka och max fyra glas varje tillfälle.

– Då är det fysiologiskt skadligt för kroppen, men det behöver inte betyda att man har utvecklat ett beroende av alkohol, berättar Christer Åkerlund.

Genetisk faktor

I vissa fall har alkoholkonsumtionen blivit ett beroende. Det har omkring fyra procent av landets befolkning och tillståndet är en sjukdom. Vissa har större risk att utveckla ett beroende än andra.

– Det finns en stor genetisk ärftlighet i det här. En del får en hjärna som säger mer och mer och en del klarar av att dricka två öl och sedan är det stopp.

Har man ett beroende om man dricker mer än vanligt under sommaren – och var går gränsen? Christer Åkerlund på beroendemottagningen Vägen i Eskilstuna svarar i klippet.

Alkoholkonsumtion

  • Fyra av fem mellan 16 och 84 år har druckit alkohol under det senaste året.
  • Under de senaste 20 åren har andelen som dricker alkohol i Sverige minskat från 87 procent till 81 procent.
  • Det är färre kvinnor som druckit alkohol under det senaste året jämfört med män.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.