Man står med ryggen mot kameran i en trappa med en skylt med AA:s logga i förgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik berätta om konsekvenserna av alkoholmissbruket och om hur han blev nykter. Foto: Serafia Olausson/SVT

Han levde med alkoholmissbruk i 27 år – då kom vändningen

Uppdaterad
Publicerad

Ensamheten fick Henrik att börja dricka när han var 17 år – ett missbruk som han inte blev av med förrän han var 44 år gammal. I dag har han hittat en ny gemenskap som hjälper honom att leva i nykterhet.

Henrik, som egentligen heter något annat, har mer eller mindre alltid känt sig ensam. Det var en anledning till att han började dricka i senare tonåren.

– Från början var det en social grej under fester, men sedan eskalerade det. Jag drack mer än andra och blev fullare än andra. Det fick tidigt konsekvenser som att jag gjorde illa mig eller jag kunde vakna upp i en buske någonstans. Där andra slutade dricka fortsatte jag och till slut brydde jag mig inte längre om omgivningen, utan alkoholen var det viktigaste i mitt liv.

Missbruket finansierades av bidrag, eftersom Henrik hade svårt att behålla jobb under åren han drack.

– Under stora delar har jag gått på bidrag, socialbidrag bland annat. Man hittar olika vägar att finansiera det där.

Skapade isolering

Även om alkoholen till en början gjorde honom modigare och mer social, skapade det även i sig en isolering och ensamheten blev ännu starkare.

– I början var alkoholen en hjälp i det, men det var inte äkta.

Vad tänker du om att ditt missbruk har påverkat dina anhöriga?

Det har varit jättesvårt att möta den biten. Det är många gånger som jag har sagt att ”nu ska ni få se” och där och då menade jag det, men sedan tar alkoholen över.

Nykter idag

Sedan drygt tio år tillbaka är Henrik nykter.

– I dag har inga som helst problem med att ha alkohol runt omkring mig, men jag vet också att för mig är det nolltolerans.

I videoklippet ovanför: Hör Henrik berätta om konsekvenserna av alkoholmissbruket och om hur han blev nykter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.