Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
23 glas per kväll. Här berättar Jon Kostas om trippen som fick honom att sluta dricka alkohol. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Jon behandlade sitt alkoholmissbruk med psykedeliska droger

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk studie visar att det aktiva ämnet i narkotikaklassade svampar, psilocybin, kan minska alkoholberoende när det kombineras med psykoterapi. Studiedeltagaren Jon Kostas beskriver hur han slutade dricka efter första behandlingen.

– Jag såg en flaska försvinna i öknen och mitt begär försvann med den, säger han i ”Vetenskapens värld: Droger som medicin”.

I studien från New York University lottades 93 kvinnor och män med diagnosen alkoholberoende till att få antingen två doser av den psykedeliska substansen psilocybin eller ett placeboämne. Medicineringen kombinerades med tolv tillfällen av psykoterapi.

Studiedeltagaren Jon Kostas hade haft ett alkoholberoende sedan unga tonåren och psykiatern Stephen Ross säger att det var ett av de värsta fallen han någonsin mött. Efter att ha provat AA-möten, rehab och mediciner under flera års tid utan framgång ansåg hans psykiater att han riskerade att dö av sitt missbruk.

Riskgrupper för psykedelia utesluts

Studieledaren och psykiatern Michael Bogenschutz säger att patienter med en bakgrund av psykisk ohälsa som schizofreni, bipolär sjukdom eller psykotiska besvär anses olämpliga för behandling med psilocybin på grund av riskerna.

– Det finns en möjlighet att psykedelia kan orsaka psykoser hos någon som är mottaglig eller har det i släkten. Det har inte hänt i några av de kliniska prövningarna än, men det är en fortsatt oro, säger Michael Bogenschutz.

Lovande resultat

Deltagarna som fick psilocybin i kombination med psykoterapi minskade dagarna med kraftigt drickande med 50 procent jämfört med deltagarna som bara fick psykoterapi.

– Om resultaten håller i sig är det mycket effektivare jämfört med de läkemedel mot alkoholberoende som finns på marknaden i dag, säger Michael Bogenshutz.

Forskarna inom området väntar nu på större studier som man hoppas kan bekräfta de positiva tecken man sett hittills.

Se mer i Vetenskapens värld: Droger som medicin på SVT Play, eller måndag den 1 maj klockan 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.