Enbart sälsäkra redskap räcker inte, bedömer Sara Königson, forskare vid SLU Aqua. Fler åtgärder måste till för att begränsa stammen. Foto: TT.

”Behöver fundera på att utöka säljakten”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskarna uppmuntras att investera i förebyggande verktyg för att hålla sälarna borta från fisken. Men fler åtgärder måste till för att begränsa sälarnas skadeverkningar, enligt Sara Königson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi behöver fundera på att utöka jakten, säger hon.

Sälen var utrotningshotad på 1970- och 1980-talet, men har nu återhämtat sig ordentligt. I Östersjön uppskattas det i dag finnas 100.000 sälar, mestadels gråsäl.

Och det ställer till stora problem för yrkesfiskare på vissa håll.

– Det här är egentligen ett resultat av ett positivt miljöarbete vi ser, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald vid Havs- och vattenmyndigheten.

Många slutar fiska

Myndigheten fördelar varje år en pott om 15 miljoner kronor för sälskador till länen i Sverige. Det har legat still under många år trots att sälstammen vuxit kraftigt.

Pengarna fördelas efter i vilken omfattning fiskarna under föregående år rapporterat in skador.

– Antalet anmälda sälskador är inte fler i dag än för några år sedan, men vi ser att det är fler fiskare från Skåne och Blekinge som anmäler skador, säger Susanne Viker.

Yrkesfiskarna längs Sörmlandskusten upplever att sälen vållar dem mer problem än tidigare, men den ersättning de kan söka är bara lite mer en tredjedel av vad den var för några år sedan.

– Vi tittar ständigt över fördelningsmodellen för att det ska vara så rättvist som möjligt, säger Susanne Viker.

Skåne får större problem

Enligt Sara Königson, forskare vid SLU Aqua, skapar sälarna otvivelaktigt mer skador för kustfisket.

– Ja, framför allt för det småskaliga fisket. Om man tittar på torskfisket i södra Sverige, liksom runt Öland och Gotland, så har skadorna ökat signifikant de senaste fem åren, säger hon.

Det är framför allt torskfisket som drabbats av den ökande sälstammen, enligt Sara Königson, forskare vid SLU Aqua. Foto: Privat.

Hennes bedömning är att färre rapporterar in skador i dag – för att de helt enkelt inte orkar.

– Många fiskare slutar att fiska eftersom sälskadorna är så pass stora som de är.

Vad är lösningen?

– Det är att ta fram sälsäkra redskap, men även att ta fram en ordentlig förvaltning på våra sälpopulationer. Det innebär att vi får fundera på hur vi ska utöka jakten. Vi har i dag en skyddsjakt som begränsas av många regler, säger Sara Königson.

Naturvårdsverket har i år beslutat om skyddsjakt på närmare 950 sälar som bedöms skapa störst oreda för fiskarna. Men långt ifrån så många skjuts av.

”Problemsälar” kan få skjutas

Havs- och vattenmyndigheten är remissinstans i skyddsjaktsärenden.

– Vi är positiva till att fiskarna ska få skydda sig när det dyker upp en eller ett par sälar som hittat deras fiskeställen, säger Susanne Viker.

Men långt ifrån alla uppskattar säljakt.

– Vi får påtryckningar av privatpersoner som tycker att det är oetiskt att jaga säl, även när det gäller skyddsjakt, säger Susanne Viker.

Läs mer: Sälen – från massdöd till återkomst

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.