Vid förra årets varginventering konstaterades åtta och ett halvt vargrevir i Sörmland. I år landade det på fem och ett halvt: Axsjöreviret, Ösjöreviret, Svartsjöreviret, Köttsjöreviret, Grytenreviret och Sjundareviret, som delas med Stockholms län.
– Ärlareviret har försvunnit. Vi vet att det finns varg kvar i Ulva och Älgmossen, men de når inte kriterierna för ett revir. I Älgmossen är det till exempel en ensam tik, säger Markus Södling.
Han berättar att alla populationer går upp och ner, och den senaste inventeringen visar på en nedgång i Sörmland och hela landet. Det finns dock en eftersläpning då inventeringen utgår från 1 oktober föregående år. Hur föryngring och familjebildning sett ut denna vår vet man ännu inte.
Skabb har drabbat vargarna
Enligt Markus Södling kan det finnas flera orsaker till varför reviren har blivit färre. Bland annat har licensjakten ökat och flera av de sörmländska reviren drabbades av rävskabb förra året.
Även om vargar överlever skabb i högre grad än rävar har den ändå betydande påverkan, berättar Södling. Och för dem som överlever påverkas sannolikt reproduktionsförmågan.
”Farligaste en varg kan göra”
En annan vanlig dödsorsak bland vargar är revirstrider. I Sörmland ligger reviren tätt, vilket kan öka friktionen.
– Det farligaste en varg kan göra är att gå in i en annan flocks område, det kan sluta dåligt. Är det en ensam varg kan den bli attackerad av en hel flock.
I videon: Hör om det finns konstaterade fall där en varg dödat en annan varg i Sörmland.