Mountainbike

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om skadegörelsen som gjorde att den nya MTB-leden i Trosa fick skjutas upp och följ med ut på den tillsammans med ban-designern Magnus Carlsson (i mitten). På bilden syns även Veronica Carlsson och Peter Blom. Foto: Björn Jansson/SVT

Skadegörelse försenade ny MTB-led i Trosa

Publicerad

Intresset för mountainbikecykling har ökat kraftigt, och nu har Trosa fått en ny mountainbikeled i Vitalisskogen. Kommunen har investerat 500 000 kronor i projektet. Men invigningen försenades på grund av skador orsakade av motocrosscyklar.

– Vi har valt att investera i den här leden för att ha en bana som är säker nog för alla nivåer och åldrar, säger Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef i Trosa kommun.

Företaget We Ride MTB, som har haft hand om bygget av den nya leden, har stött på en hel del problem med skadegörelse, väderkomplikationer och utrustning som inte var optimal.

Buskörde med motocross

Invigningen sköts upp två dagar på grund av att banan behövde repareras efter att barn och ungdomar plockat bort avspärrningar och buskört med motocross.

Men nu är banan klar och öppen för allmänheten. Enligt Tillväxtverket är intresset för att cykla mountainbike i naturen stort och det fortsätter att öka, både som friluftsaktivitet och som anledning att resa.

Det märker också ban-designern Magnus Carlsson i Trosa.

– Vår uppfattningen är att det finns ett högt tryck på MTB-sporten och verkar vara en växande trend, säger Magnus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.