Sara Kumlin Bergman från Katrineholm har jobbat i skogen i tolv år, varav de fyra senaste som skogshuggare på heltid.
– Det är lika roligt varje gång att fälla ett träd, säger Sara Kumlin Bergman.
”Skogshuggerskan” på Instagram
Det har blivit många fällda träd de senaste åren, hon driver eget företag inom skogsarbete och är numera också anställd av en skogsentreprenör – och jobb finns.
– Vi letar ganska ofta efter folk, men det ska vara rätt folk. Vi vill ha dem som vill arbeta och gillar man att arbeta så hittar man ett superbra gäng, säger Sara Kumlin Bergman.
Hon driver också ett konto på Instagram där flera tusen följare känner henne som ”Skogshuggerskan” via rapporterna från arbetsvardagen – målet är att få in fler tjejer till skogsarbetet.
– Många skriver tillbaka och tycker det är kul att man visar som tjej att ”det här kan jag också göra”, säger Sara Kumlin Bergman.
Inte ett riskfritt yrke
Den dag SVT Nyheter Sörmland får följa med ut i skogen jobbar Sara tillsammans med en skogsmaskinsförare med att gallra ur skogsmark åt en privat markägare.
Ett ganska typiskt uppdrag – men det kan också bli fråga om jobb där enskilda träd ska fällas på villatomter eller mer akuta utryckningar där träd fallit på olämpliga platser.
Det är inte ett riskfritt jobb med stora maskiner och fallande träd. Olyckor inträffar – men Sara Kumlin Bergman har varit förskonad från allvarliga tillbud.
– Det kanske svåraste med det här jobbet är att kunna säga nej och säga ”det här släpper jag, jag behöver ha en annan åsikt och hjälp av en annan kollega”, säger hon.
”Exceptionellt unik”
Enligt en forskningsrapport från 2020 så är det 99 procent män som i Norden jobbar med yrkestiteln ”skogsarbetare”. Enligt forskaren Jonas Rönnberg vid SLU, som deltog i arbetet med rapporten, så har inte mycket förändrats sedan dess.
Det gör att Sara Kumlin Bergman från Katrineholm sticker ut.
– Hon är exceptionellt unik, säger Jonas Rönnberg.
I videon högst upp: Häng med Sara Kumlin Bergman ut i skogen på ett arbetspass.