• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

SM-mästaren Sara Bäckström till vänster och OCR-tävling till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se löparna ta sig igenom hinderbanan i klippet. Foto: Serafia Olausson/SVT

Svenska mästaren Sara om hinderbanan i Torshälla: ”Trött från topp till tå”

Uppdaterad
Publicerad

OCR, eller hinderbanelöpning som det också kallas, har under senaste åren blivit allt mer populärt. I helgen lockades tävlande från hela världen till Krusgårdsparken i Torshälla och tävlingen ”Tors Trophy” som är utmanade för både amatörer och eliten.

Det är det femte året som tävlingen anordnas i Torshälla och att orten har en OCR-park beror mycket på Jari Forsman, sportchef Eskilstuna friidrott.

– Tidigare reste jag runt i världen med mina söner som tävlade i OCR och då tänkte jag att det här ska vi ta hit, berättar han.

Tävling som växer

Tävlingen har vuxit sedan den startade och i år har extra många elitidrottare tagit sig till Torshälla. Under helgen tävlar totalt omkring 500 löpare, både amatörer och elitidrottare.

– Det har vuxit varje år och vi har fått hit bättre och bättre toppatleter. De gillar verkligen den här banan.

En av dem är Sara Bäckström som förra året blev svensk mästare i OCR. Hon och hennes man Martin Bäckström tävlar båda på elitnivå och de har varit i Torshälla under den senaste veckan för att öva på banan.

– Det är något som jag tycker är en del av idrotten att man ska kunna öva och förbereda sig inför tävlingen, berättar hon.

Öppen för allmänheten

Krusgårdsparkens bana är bland de få banor i Sverige som är fast och den är även öppen för allmänheten att använda när som helst.

– Vi har till och med belysning här på kvällarna. På somrarna har vi också aktiviteter för barn som får komma hit och testa, säger Jari Forsman.

Se löparna ta sig igenom hinderbanan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.