Arkivbild Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Smittskyddsläkaren om dödsfallet: ”Oerhört tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett barn avlidit och ett annat insjuknat i en epidemisk hjärnhinneinflammation har över 100 personer fått förebyggande antibiotikabehandling.

Det var för tre veckor sedan som ett förskolebarn i Nyköping insjuknade i epidemisk hjärnhinneinflammation, men efter behandling tillfrisknade barnet. I fredags insjuknade ett barn i 10-årsåldern i samma sjukdom, och denna gång gick inte livet att rädda.

– Det är oerhört tragiskt med ett barn som avlidit. Men det händer tyvärr ibland med den här väldigt sällsynta sjukdomen. Vi vet att de här fallen har ett samband, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare på Landstinget Sörmland.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Enstaka fall som blir sjuka

Hur smittsam är sjukdomen?

– Den sprids genom saliv och väldigt nära kontakter man har i bland annat familjesammanhang. 5 till 10 procent av oss bär på meningokocker utan att vi vet om det eller blir sjuka. Sedan är det enstaka fall som tyvärr drabbas av så här allvarlig snabb och svår sjukdom.

Smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling Foto: SVT

Många ska få behandling

Barnen i fråga är inte släkt, men enligt Hervius Askling finns koppling mellan dem. Och det gäller nu att bryta smittkedjan. Därför ger man nu förebyggande antibiotikabehandling till många barn och vuxna som haft kontakt med barnen.

Redan under helgen fick ett 50-tal personer förebyggande behandling.

– Men det är även ett 70-tal barn som är på vårdcentralen just nu och i gårkväll var det flera på akuten i Nyköping, säger Hervius Askling.

Fakta: Nära kontakt

Meningokocker smittar framför allt som droppsmitta vid nära kontakt, exempelvis hostningar.

Vanligen visar sig symtomen 2 till 3 dagar efter insjuknande, men kan i undantagsfall dröja i upp till drygt en vecka. Barn, ungdomar och unga vuxna löper störst risk för att insjukna.

Alla som smittas blir inte sjuka. Många kan bära på meningokocker utan att få några symtom.

Den allvarligaste formen av sjukdom kännetecknas av blodförgiftning med större blödningar inne i huden och sjunkande blodtryck. Patienter med dessa symtom behöver omedelbart omhändertagande på sjukhus.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet