• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bilder från platser i bilen där knarket gömdes

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knarkligan använde sig av två bilar som utrustats med lönnfack. Se när polisen visar hur gömmorna användes. Foto: Polisens förundersökning

Smuggelliga i Eskilstuna gömde knark i bil – se deras lönnfack

Uppdaterad
Publicerad

Två specialbyggda bilar med lönnfack. Det misstänks smuggelligan i Eskilstuna ha använt för att transportera narkotika och pengar.

Nu inleds rättegången mot bland annat en statligt anställd tjänsteman i Eskilstuna och en misstänkt medlem i Hells Angels.

På dagarna gick den nu 45-årige mannen till sin arbetsplats på den statliga myndigheten i Eskilstuna. I hemlighet misstänks han dock ha styrt både narkotikasmuggling och narkotikahandel med hjälp av en krypterad telefon.

Enligt förundersökningen ska han använt telefonen både i hemmet och på kontoret. Polisen gjorde också en husrannsakan på mannens arbetsplats.

Förutom tjänstemannen åtalas ytterligare tre personer. En man i 50-årsåldern som var nära vän till tjänstemannen, en HA-medlem i 40-årsåldern samt en man från Dalarna i 30-årsåldern.

Polis krypterade chatt

Polisen kom den misstänka ligan på spåren efter att fransk polis lyckats knäcka det krypterade kommunikationsverktyget Sky ECC våren 2021.

I det här fallet kan de fyra misstänkta, enligt åklagaren, knytas till olika Sky-telefoner.

För att transportera drogerna anlitade tjänstemannen sin nära vän som misstänks ha kört två partier kokain, ett från Belgien och ett från Nederländerna. Han ska också ha kört narkotika och pengar till olika adresser i Mellansverige.

Tjänstemannen hade också kontakt med HA-medlemmen och hans kumpan i Dalarna för att hitta avsättning för droger och narkotikaklassade tabletter.

Ska ha sålt kokain

Gänget ska framför allt ha sålt kokain och misstänks ha hanterat sammanlagt 13 kilo. Men de ska även ha levererat flera kilo cannabis och 10 000-tals narkotikaklassade tabletter.

Enligt åtalet användes två specialbyggda bilar utrustade med lönnfack för att transportera narkotika och pengar.

De fyra männen misstänks för grovt narkotikabrott och tjänstemannen och hans vän misstänks dessutom för grovt narkotikasmuggling.

De fyra misstänka har i förhör nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.