För runt två år sedan lade Vänsterpartiet en motion till fullmäktige i Eskilstuna om att behovet av ett härbärge för kvinnor i Eskilstuna.
Under våren lade Miljöpartiet fram en liknande motion – och för ett par veckor sedan skickade Moderaterna ut ett pressmeddelande där man skriver att ett härbärge för kvinnor är angeläget.
Närmare bli verklighet
Ett kvinnligt härbärge har varit på den politiska tapeten under lång tid i Eskilstuna, och efter att en kommunal rapport med syfte att åstadkomma en mer jämställd beroendevård släppts, verkar frågan vara närmare en lösning än någonsin tidigare. Faktum är att samtliga partier i fullmäktige uppger för SVT Nyheter Sörmland att man är för ett kvinnohärbärge.
I rapporten står bland annat att det är för få platser för kvinnor på det nuvarande härbärget och att kvinnor, för att få tak över huvudet, därför kan komma att stanna kvar i våldsamma miljöer där bland annat övergrepp kan förekomma.
Börja jobba nästa år
Om Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, fortfarande finns kvar i en politisk majoritet efter valet så hoppas han att ett nytt härbärge för kvinnor kan bli verklighet i en nära framtid. Enligt honom är det något man då kan börja jobba med redan under nästa år.
– Jag har till och med tittat efter en lämplig plats, men var det är tänker jag inte avslöja.
Kommunen har redan sedan tidigare så kallat IOP-avtal, idéburet offentligt partnerskap, med Eskilstuna stadsmission rörande det nuvarande härbärget. Genom det avtalet stödjer man verksamheten till en del, medan kyrkan och stadsmissionen tar andra kostnadsdelar. Det kan även vara rätt väg att gå vad gäller ett kvinnohärbärge, menar politiker från flera olika partier i Eskilstuna.
”Nödvändigt ont”
Men är det ett härbärge man ska förlita sig på när det gäller att ta hand om utsatta människor, Göran Gredfors?
– Nej, men i dagsläget är det tyvärr ett nödvändigt ont.
Är det ett misslyckande för socialtjänsten?
– Att folk har tak över huvudet är ingen rättighet i Sverige och socialtjänsten har inte ansvar för allt. Däremot finns ett ansvar om det föreligger ett vårdbehov.
Men ska man förlita sig på ideella krafter?
– Det finns kommuner som valt att driva härbärgen helt i egen regi – men att driva det tillsammans med Stadsmissionen är det sätt som vi valt i Eskilstuna.
I videoklippet ovanför berättar politiker från flera partier i Eskilstuna om sin inställning till ett kvinnohärbärge.