Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir ofta lurade på något sätt”. Hör socialsekreteraren Tom Broberg berätta om mötet med barn som blivit involverade i gäng. Foto: SVT

Socialsekreteraren Tom möter 11-åringar som hamnat snett

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gör fler orosanmälningar om barn som verkar i kriminella miljöer i Eskilstuna. Anmälningarna hamnar hos socialtjänsten där socialsekreteraren Tom Broberg jobbar. Han möter barn så unga som 11 år som hamnat snett.

– De säger ofta att de inte förstod vad jag gjorde, säger han.

När man på familjemottagningen får in en orosanmälan har man 14 dagar på sig att göra en förhandsbedömning. Finns behovet så inleds en utredning och då skickas ärendet vidare till utredningsenheten. Där är trycket så högt att man är tvungen att ta in konsulter, ofta till en hög kostnad.

”Går lägre ner i åldrarna”

På socialtjänsten ser man att målgruppen unga som har problem med kriminalitet växer. De får in fler orosanmälningar om barn som till och med går på mellanstadiet.

– För några år sedan var det 14-åringar som var den största målgruppen och nu har det gått lägre ner i åldrarna, säger socialsekreteraren Tom Broberg.

Högt tryck

Arbetsbelastningen är hög på socialtjänsten i Eskilstuna. På familjemottagningen hanterade man under senaste månaden över 1 000 handlingar på totalt tolv anställda. Det kan vara orosanmälningar från polisen, skolan och anmälningar från andra instanser som man hanterar.

– Vi jobbar i mycket högre tempo vilket självklart tar på gruppen, säger Tom Broberg.

Hör Tom Broberg berätta om vad ungdomar som hamnat snett säger i mötet med socialen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.