Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Sörmland förordar ny Svealandsregion först 2023

Uppdaterad
Publicerad

Svealandsregionen ser ut att bli verklighet redan 2019. Men en majoritet i Sörmland vill inte att den ska bli verklighet förrän 2023.

Den nya Svealandsregionen (Sörmland, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Uppsala län) har varit ett hett diskussionsämne den senaste tiden. Men nu talar det mesta för att Sörmland blir en del av den nya, stora, Svealandsregionen.

Men nu förordar dock en majoritet i Sörmland att den ska bli verklighet först 2023.

– Majoriteten i Sörmland säger 2023 och det är den linjen jag företräder. Det finns en majoritet för 2023, men vi är inte eniga. Miljöpartiet och Socialdemokraterna föreslår 2019, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) till SVT Nyheter Sörmland.

Förslag för 2019

Monica Johansson berättar att representanter för alla län träffade indelningskommittén i går och att deras förslag är att regionen ska bli verklighet 2019. Något som en majoritet i Sörmland alltså inte förodar.

Hon betonar dock att alla i Sörmland är för att den nya regionen bildas.

”Företräder Sörmland”

– Jag tror inte på att bara ligga i vänteläge i så pass många år men i förhandlingarna företeräder jag Sörmland och inte Socialdemokraterna. Och majoriteten säger 2023. I början fanns ett tänk kring 2019 men det har svängt över tiden. Men vad det betyder för Sörmland om vi säger 2023 kan vi inte svara på än utan vi får invänta remissvar, säger Monica Johansson.

Det ser annorlunda ut i de andra länen som ska ingå i den nya Svealandsregionen.

– I de andra länen finns det en majoritet för 2019 i den här regionen.

Då kommer svaren

Monica Johansson tillägger sedan:

– Nu lägger indelningskommittén sitt förslag på remiss under sommaren och 30 juni ska de lägga in sitt betänkande. Och i oktober kommer svaren på remisserna och vi får se om landet ligger annorlunda då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.