En man från Svenska kraftnät står i en kraftledningsgata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför gräver man inte ner ledningarna? Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät förklarar. Foto: Albin Aghamn/SVT

Sörmland kan bli flaskhals i svenska elnätet – nu påskyndas utbyggnaden

Publicerad

Nu börjar de viktiga stamnätsledningarna i Sörmland närma sig bäst före-datum och Svenska kraftnät kommer i samband med att de byter ut ledningarna också att öka kapaciteten.

– Elbehovet i samhället ökar samtidigt som våra kraftledningar börjar bli gamla, säger Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät.

Totalt är det 22 mil luftledningar som ska bytas ut. De nuvarande ledningarna går från Hamra i Enköpings kommun i norr till Glan i Finspångs kommun i söder via Åkers styckebruk i Strängnäs kommun och Hedenlunda i Flens kommun – med en avstickare till Hall i Södertälje kommun.

Elektrifieringen tilltar i allt högre takt inom både industrin och civilsamhället och om ledningarna inte får högre kapacitet riskerar Sörmland att bli en flaskhals mellan mellersta och södra Sverige.

Svenska kraftnät har fattat beslut om att tidigarelägga bytet med upp till 14 år. Kostnaden för projektet är 4,5 miljarder kronor.

”Värdefull natur i ledningsgatan”

Förhoppningen är att man ska kunna använda samma ledningsgata för de nya ledningarna men under hösten ska man påbörja naturvärdesinventeringar för sträckningarna Hedenlunda–Glan och Hamra–Åker.

– Det finns ju mycket värdefull natur i ledningsgatan också, och för att inte påverka den i onödan så kartlägger vi den för att minimera påverkan, säger Lo Wichmann när vi träffar honom i ledningsgatan i Åkers styckebruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.