Elledningar över E20 vid Åkers styckebruk och projektledare Erik Wejander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya stationen kommer kunna övervaka sig själv – hör projektledaren Erik Wejander berätta hur i klippet. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Här säkras elnätet i Sörmland – med unikt ställverk i Åker

Publicerad

Det finns ett ökat behov av el i Sverige, inte minst i Sörmland. Svenska kraftnät ska därför stärka stamnätet, bland annat med landets första helt digitala ställverk. I dag togs första spadtaget i Åkers styckebruk.

Svenska kraftnät arbetar med en utbyggnad av det svenska elsystemet. De kommande tio åren ska 1 500 kilometer nya ledningar upp, 2 500 kilometer förnyas och ett 30-tal stationer byggas.

– Ställverket i Åker behöver förnyas och vi vill bibehålla knutpunkten i stamnätet för att kunna fortsätta mata ut el till konsumenterna, säger projektledaren Erik Wejander.

Vid elnätets knutpunkter finns så kallade ställverk som fördelar strömmen till flera ledningar, samt bryter och öppnar för ström vid behov. I Åkers styckebruk, i Strängnäs kommun, togs i dag det första spadtaget för landets första helt digitala ställverk.

– Åker är en väldigt representativ plats för hur våra ställverk brukar se ut. Det är en lämplig anläggning att utveckla teknik i, säger Erik Wejander.

Viktigt för stålindustrin

I Sörmland är behovet av pålitlig elförsörjning stor, bland annat med anledning av de nya satsningarna på stålindustrin i Oxelösund.

– Det behövs såklart el i Oxelösund, och fortsättningsvis behövs det transmissionsnät i Sörmland. Det är därför vi förnyar knutpunkten till stamnätet i Åker, säger Erik Wejander.

Bygget av landets första digitala ställverk i Åker har en prislapp på över 200 miljoner kronor och planeras att tas i drift 2026. Här ska Svenska kraftnät utveckla standardlösningar för framtidens ställverk i hela landet.

– Vi kan bidra till teknikutvecklingen och visa att de här moderna lösningarna är ett sätt att bygga stationer för transmissionsnät på ett bättre sätt, säger Erik Wejander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.