Hovrättsdomen mot Facebook-gruppen Stå upp för Sveriges administratör har överklagats och fallet kan nu komma att tas upp av Högsta domstolen. Foto: Otilia Bogen, SVT

Stå upp för Sverige-dom överklagad till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-gruppen Stå upp för Sveriges grundare har överklagat domen om brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor till Högsta domstolen. Eskilstunabon vill bli frikänd och advokaten hävdar att det behövs ett prejudikat.

En Eskilstunabo dömdes i juni 2019 av tingsrätten för att han inte tagit bort rasistiska kommentarer i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige som han grundat och var administratör för. Gruppen startades som en stödgrupp till Örebropolisen Peter Springare. Eskilstunabon dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha brutit mot lagen om elektroniska anslagstavlor, och rättegången blev uppmärksammad bland annat för att lagen bara tillämpats vid ett tillfälle tidigare.

Lägre och färre dagsböter

Domen överklagades till Svea hovrätt, som i december 2020 kom med sitt utlåtande. Hovrätten fann också att Eskilstunabon var skyldig, och anser att han begått brotten genom grov oaktsamhet. Hovrätten dömer honom också till villkorlig dom, men valde att sänka dagsbötesbeloppet från 60 stycken om 320 kronor till 30 stycken om 180 kronor.

Rätten sänkte också kostnaden som mannen skulle betala till staten för försvarskostnader. Anledningen var att mannen inte längre har fast anställning, och därför lägre inkomst.

Kan bli prejudicerande

Nu har Eskilstunabon genom sin advokat överklagat hovrättens dom, och hoppas att högsta domstolen går med på att ta upp fallet. Han hoppas bli frikänd och menar att han inte alls låtit bli att ta bort de hatiska kommentarerna med flit eller genom grov oaktsamhet.

I överklagan skriver advokaten att lagen om elektroniska anslagstavlor saknar praxis och att det här målet därför finns ett behov av ett prejudikat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.