Steampunk kommer till Eskilstuna: ”En lek med tänk-om-verklighet”

Publicerad

I helgen bjuds allmänheten in till Eskilstuna stadsmuseum för att uppleva en alternativ framtid. Detta enligt sekelskiftes-science fiction eller steampunk som det också kallas.

Steampunk är sekelskiftesromantik, dock inte så som verkligheten såg ut, utan så som den skulle ha kunnat bli.

– Lite som Jules Vernes bok ”En världsomsegling under havet” och när han fantiserade om hur framtiden skulle ha kunnat bli om ångmaskinerna fortsatte vara ledande och elektriciteten och oljan inte slagit igenom. Det är en lek med tänk-om-verklighet, säger Nicklas Silwerulv, arrangör av Silwersteam-festivalen.

”Man får jättegärna ta på sig en hög hatt”

Bakom eventet står Nicklas och Anna Silwerulv som anordnar steampunk-festivalen för fjärde gången. Senast kom över 3 000 besökare, och i år väntas steampunk-entusiaster inte bara från Sverige utan även från Danmark, Norge, Finland, England och Belgien.

Under lördagen får alla som önskar besöka festivalen, oavsett hur man är klädd.

– Men man får jättegärna ta på sig en hög hatt eller klä upp sig sekelskiftesinspirerat om man har lust med det, säger Anna Silwerulv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.