Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen Mia Medström visar runt i de nya barnanpassade lokalerna i Eskilstuna. Foto: SVT

Nya lokaler ska stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigs nya lokaler för Stoppcenter och Barnahuset i Eskilstuna. Flera myndigheter kommer att samlas under ett tak i högskolans gamla lokaler på Drottninggatan.

– Kan vi mötas upp på ett och samma ställe behöver personen bara komma till ett center och det ska underlätta för att söka hjälp, säger enhetschefen på Stoppcenter, Mia Medström.

Till Stoppcenter söker man sig om man på något sätt har blivit utsatt för våld i nära relation.

– Man kan ha blivit utsatt själv, ett barn som bevittnat våld i familjen, men även personer som har utsatt andra och som känner att man vill förändra sitt beteende, säger Mia Medström.

I de nya lokalerna kommer Socialtjänsten i Eskilstuna främst att husera. Men det kommer även att finnas speciella lokaler anpassade för Polisen, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Region Sörmland.

– På vuxendelen jobbar vi med något vi kallar för samråd. Efter samtycke kan myndigheterna emellan prata om personens ärende och hur vi kan motivera, stärka stödet och liknade till den behövande, säger Mia Medström.

Hälso- och sjukvård

I de gemensamma utrymmena finns anpassade väntrum och samtalsrum för både barn och vuxna. Snart finns även ett enklare undersökningsrum som Region Sörmland kan använda.

I klippet nedan berättar samordnaren för teamet för sexuellt våldsutsatta på Region Sörmland, Karin Arnholm, mer om undersökningarna som kan göras på plats.

Karin Arnholm i korridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Arnholm, samordnare teamet för sexuellt våldsutsatta. Foto: SVT

– Sedan kan vår läkare även hjälpa till med sjukskrivning och medicinering. Vi kan också hjälpa till med en kontakt inom hälso- och sjukvården om det skulle behövas kuratorstöd eller liknade, säger Karin Arnholm.

Behovet ökar

Med invigningen av de nya lokalerna hoppas enhetschefen Mia Medström att kunna nå ut till fler våldsutsatta kvinnor.

– Vi ser att behovet av de olika stödinsatserna som vi kan erbjuda ökar över tid, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här knyter myndigheterna band med varandra under onsdagens invigningsceremoni. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.