Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuva Jagell spelar huvudkaraktären Ella i Teater Sörmlands nya föreställning ”Teams”. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Ungdomsteater tolkar ungas ensamhet under pandemin

Publicerad

Ensamhet och isolering är huvudteman i Teater Sörmlands ungdomsteater. Premiären är imorgon, fredag. På scen står huvudkaraktären Ella, som genom digital och mänsklig kontakt hanterar känslorna genom pandemin.

Det är Maja Jagell som spelar Ella, en tjej som under pandemin blir än mer ensam än hon redan var – men som tvingas konfrontera och hantera sina känslor. Maja upplevde själv ensamhet under skoltiden och kombinerar de känslorna med erfarenheter från coronapandemin.

– Det har inte varit jobbigt rent känslomässigt. Det jobbiga är att tänka på alla tonåringar som är ensamma, särskilt under pandemin då det blev ännu värre. Men för mig känns det bara fint att få göra den här rollen.

”Väldigt spännande”

Regi står Maja Lundqvist för, som i vanliga fall är konstnärlig ledare på Teater sörmland. Den största utmaningen berättar hon är att pjäsen delvis jobbar mot inspelat material på film.

– Det är statiskt på ett sätt. Vi har behövt förhålla oss till de val vi gjort för åtta veckor sedan, och det har verkligen varit en begränsning. Men också väldigt spännande att behöva bygga det kring filmen, säger hon.

Skolturné efter nyår

Pjäsen har premiär fredag 27 oktober, men kommer därefter ha ett uppehåll. I början av nästa år kommer den sedan besöka högstadieskolor runt om i länet.

I klippet får du ett smakprov från torsdagens repetitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.