Två brandmän ses med den nedbrunna kungsladugården i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela projektet bygger på att vi inte ska ändra detaljplanen” – hör Victor Axelsson Banck berätta om planerna för byggnaden. Foto: Johan Nilsson/TT

Tio år efter storbranden: Staten kan bygga helt ny kungsladugård i Mariefred

Uppdaterad
Publicerad

I tio år efter den förödande branden har det diskuterats att bygga upp kungsladugården i Mariefred igen – utan att något hänt. Men nu kan SVT berätta att staten har långt gångna planer på en återuppbyggnad.

Och en möjlig hyresgäst är Strängnäs kommun.

Statens fastighetsverk, som äger den historiska marken nära det kungliga Gripsholms slott, har just avslutat en förstudie om en återuppbyggnad. I den är det Strängnäs kommun som är den tilltänkta hyresgästen.

Regeringen ska besluta

Inriktningsbeslutet om återuppbyggnaden tas under våren. Därefter ska projektet godkännas av regeringen. Men om allt förlöper enligt plan kan byggnationen börja under 2025. Kostnaden väntas bli 245 miljoner kronor, enligt Statens fastighetsverk.

Branden i kungsladugården i Mariefred

I Mariefred finns det ont om tillgängliga lokaler, enligt Strängnäs kommun. Fritidsgården Wiik är nu placerad i ett ombyggt bostadshus intill Mariefreds skola och har blivit för liten, och den är inte heller lämplig för de aktiviteter som fritidsgården skulle vilja ha. Liknande problem har biblioteket, som är inhyst i det gamla rådhuset.

– Dessutom ser vi ett behov av en kulturscen i Mariefred, säger Christoffer Zander, lokalstrateg i Strängnäs kommun.

Kommunens behov satte bollen i rullning

Detta förmedlade Strängnäs kommun till Statens fastighetsverk 2022, och det var det som fick myndigheten att på allvar börja planera för en återuppbyggnad.

– Det är stor byggnad. Lilla Mariefred har inte riktigt en sån hyresmarknad att det funnits behov av en sån lokal tidigare, säger Victor Axelsson Banck, projektsamordnare på Statens fastighetsverk.

Även kommunen måste fatta beslut

Om Strängnäs kommun faktiskt ska flytta in måste ett beslut om att hyra lokalen tas även i kommunen.

Den nya kungsladugården kan även rymma fler hyresgäster. Övervåningen ska inredas som magasin till minst ett museum.

– Museer har många fler föremål än de som ställs ut. Det finns ett stort behov av lokaler för föremålsförvaring. Det finns flera museer som skulle vilja hyra delar av kungsladugården till det. Men det är icke-publik verksamhet, säger Axelsson Banck.

Så ska den nya byggnaden se ut – hör Victor Axelsson Banck från Statens fastighetsverk i videon ovanför.

Konstmuseet totalförstördes – valde att lämna Mariefred

Flera hyresgäster drabbades när kungsladugården brann ner. Den mest kända var Grafikens hus, som var ett konstcenter och museum för samtida grafisk konst. I branden förstördes tusentals konstverk och tryckeriutrustning. Museet var ett av kommunens främsta besöksmål.

Många Mariefredsbor hoppades att Grafikens hus skulle få komma tillbaka till en återuppbyggd kungsladugård. Men efter en kort period i en tillfällig lokal i Mariefred meddelade museet att det skulle återuppstå i någon större ort med bättre förutsättningar för fler besökare och därmed ökad lönsamhet.

Grafikens hus hamnade i Södertälje och har där arrangerat utställningar och workshops i olika lokaler i väntan på att hitta en fast plats. Planer fanns på att flytta in i det gamla gjuteriet i Södertälje, men hösten 2023 meddelade kommunen att det inte var aktuellt på grund av kostnadsskäl.

I Statens fastighetsverks planer för återuppbyggnaden av kungsladugården finns det inte utrymme för något nytt konstcenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i kungsladugården i Mariefred

Mer i ämnet