Man står bredvid gammal stenmur på solig dag, landskap i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, vill se att kungsladugården i Mariefred återuppbyggs. Nu kan SVT berätta att Strängnäs kommun avser köpa fastigheten av fastighetsverket och själva stå för återuppbyggnaden. Foto: Otilia Bogen, SVT

Strängnäs kommun vill köpa brandruinen i Mariefred – ska bygga upp kungsladugården

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att återuppbygga den nedbrunna kungsladugården i Mariefred har dragit ut på tiden, trots en ambition från Statens fastighetsverk att landmärket ska återuppstå.

Nu kan SVT Nyheter Sörmland berätta att Strängnäs kommun avser köpa ruinen och det intilliggande fältet Munkhagsgärdet.

– Om vi tar över fastigheten kan vi agera och komma i mål med återuppbyggnaden så snabbt som möjligt, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så sent som i fjol bekräftade Statens fastighetsverk att det fanns långtgående planer på att göra en återuppbyggnad av kungsladugården. Målet var då att invigningen skulle ske i slutet av 2026, och att byggnationen skulle börja redan under 2025. Men sedan har det varit tyst. Inga bygglovsansökningar har ännu skickats in till kommunen, har SVT konstaterat. Elva år efter den dramatiska branden är landmärket fortfarande en ruin.

Majoriteten är överens

Ännu finns inga beslut, men det politiska styret bestående av moderater och socialdemokrater är nu överens om att kommunen ska förvärva både ruinen och fältet i centrala Mariefred och få fart på återuppbyggnaden. En förfrågan om att få fastigheten har skickats in till fastighetsverket.

Branden i kungsladugården i Mariefred

Än finns det ingen uppskattning om vad ett sådant förvärv skulle kosta kommunen, om köpet godkänns av samtliga parter. Men bara själva byggnationen skulle kosta många miljoner.

Hör Jacob Högfeldt (M) berätta mer i klippet ovan.

Ska bygga ihop staden

Förutom att säkra återuppbyggnaden har köpet också ett annat syfte. Ur ett stadsplaneringsperspektiv är marken strategiskt viktig, enligt Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef i Strängnäs kommun.

– Det ger oss möjlighet att bygga ihop det gamla Mariefred med det som vi planerar att vi ska bygga i framtiden, säger hon.

Hur snabbt kan det gå om nu kommunen köper fastigheten?

– Om man väljer att bygga den precis som den såg ut, då medger detaljplanen redan det i dag. Då kan man lämna in bygglov på en gång, säger Marie Jonsson.

Begränsningar i vad som kan byggas

Både kungsladugårdsruinen och Munkhagsgärdet ingår i riksintresset och räknas som byggnadsminne. De är en del i den kulturhistoriska miljön som tillhör Gripsholms slott. Därför får man inte göra vad som helst på platserna. Inte heller detaljplanen tillåter till exempel att man bygger bostadshus i området.

Däremot går det bra att bygga upp en ny ladugårdsliknande byggnad där kungsladugården stod, och sådana ritningar har Statens fastighetsverk redan börjat ta fram.

På Munkhagsgärdet kan det till exempel vara möjligt att anlägga en stadsodling. Fältet används också redan i dag som en buffert för att hantera stora mängder regnvatten vid kraftiga skyfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i kungsladugården i Mariefred

Mer i ämnet