Dottern, som beräknas födas i september, var inte planerad. Men när de fick reda på att de väntade barn var det ändå självklart att de skulle behålla barnet.
– Vi tänkte på hur det skulle funka och att man kanske borde ha en utbildning och bra ekonomi, men samtidigt var vi båda väldigt inne på att vi skulle behålla, berättar Emma.
Paret bor idag med Emmas föräldrar i deras hus där de har nedervåningen för sig själva.
Tonårsmammor minskat
Att tonåringar som Emma och Emil väljer att bli föräldrar är idag mer ovanligt i Sverige än vad det har varit tidigare. Antalet mammor som är tonåringar har minskat markant, från 8 771 mammor år 1968 till 358 mammor år 2023. Och att vara ”för ung” är en av de vanligaste orsakerna att göra abort i Sverige, enligt en studie från 2022.
– Det kan dels handla om god tillgång till preventivmedel för unga, att fler vill ha gått klart sin utbildning innan de får barn och att utbildningarna blir allt längre. Det i kombination med en stark samhällsnorm om att tonårsgraviditeter inte är idealet, utan att man bör vänta tills man har en ekonomiskt stabil tillvaro, eget boende och är i en stabil kärleksrelation, säger Maja Bodin, forskare i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet.
Vill bli domare eller advokat
För Emma och Emil är det viktigt att kunna kombinera det nya livet som föräldrar med karriären.
Trots att Emma inte har gått klart gymnasiet planerar hon ändå fullfölja sin gymnasieutbildning och ta examen tillsammans med den klass hon nu går i. Hon har siktet inställt på att bli hudterapeut.
– Jag kommer plugga på som vanligt egentligen, men jag kommer göra ett uppehåll, berättar hon.
Emil jobbar inom hotell- och restaurangbranschen men planerar att studera vidare.
– Det känns intressant att bli advokat eller domare, men vi får se.