Topphemliga Femörefortet i Oxelösund blev museum – då köpte ryska militärer biljett

Publicerad

Femörefortet i Oxelösund var en av försvarets topphemliga anläggningar. Vid nedrustningen räddades den i sista stund kvar som museum. Och bland besökarna den första tiden fanns hemlighetsfulla ryska militärer.

– De tittade överallt, berättar Per Rödseth, ordförande i Föreningen Femörefortet.

Då Europa åter är krigsdrabbat påminns många om Kalla kriget. Då låg krigsmakten i ständig beredskap och det byggdes i snabb takt bunkrar längs landets kust.

En av dem är Femörefortet i Oxelösund, en enorm anläggning som togs i bruk i början av 1960-talet. Fortet ingick i kustartilleriet som omfattade ett drygt 30-tal bunkersystem längs Östersjökusten.

Vid ett angrepp från öster skulle fienden besvaras med tung eldkraft. Men i början av 2000-talet nedrustade Sverige och bunkern är en av dem som då lades ner.

I videon hör du hur Femörefortet i sista stund räddades från rivning – och om det hemlighetsfulla besöket av tystlåtna män en tid efter museiinvigningen.

• Se mer från Femörefortet i senaste avsnittet av kulturprogrammet Sverige! på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.