En kriminalvårdare kör bil till vänster i bild, en fotboja till höger i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kriminalvårdarna som jobbar med att se till att unga som dömts till fotboja fullföljer sina straff och inte missköter sig – följ med ut på jobbet. Foto: SVT/TT

Tre år efter lagen om fotboja för unga – färre än väntat dömda

Publicerad

Fotboja på 250 personer som dömts till ungdomsövervakning – varje år. Det räknade den förra rödgröna regeringen med. Tre år senare har långt färre unga dömts till påföljden, och nu vill Tidöpartierna skärpa lagen.

Starta klippet i spelaren för att se hur kriminalvårdarna Johan och Maria jobbar med oannonserade besök hos ungdomar med fotboja.

Tanken var att täppa till en lucka i lagen. Det handlar om fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst varit tillräckligt, samtidigt som sluten ungdomsvård varit för hårt.

Därför infördes påföljden ungdomsövervakning den 1 januari 2021. Åtgärden var en del av den dåvarande regeringen 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

Fotboja och utgångsförbud

Den rödgröna regeringen räknade med att 250 personer per år skulle dömas till påföljden i hela landet – men så blev det inte. Under lagens två första år dömdes totalt 149 personer till ungdomsövervakning, som bland annat innebär att den unge bär fotboja och har utegångsförbud på helger.

Hittills i år har 103 ungdomar påbörjat sin påföljd, enligt siffror från Kriminalvården som SVT Nyheter Sörmland har begärt ut.

Färre än väntat har alltså dömts till påföljden, och en av anledningarna är den straffrabatt som unga under 18 år får. Det förklarar Tobias Kudrén som är senior åklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

– 15-åringar som begår samma brott som 17-åringar hamnar inte på samma nivå därför att de får så pass mycket rabatt i straffmätningen. Det i sin tur gör att färre döms, säger han.

Fler ska få fotboja

Tidöpartierna vill skärpa lagen så att fler i dag som döms till ungdomstjänst eller ungdomsvård istället döms till fotboja. 

Regeringen har tillsatt en utredning som också ska titta på att införa en helt ny påföljd – utvidgad ungdomsövervakning – vilket ska vara mer ingripande och ge Kriminalvården mer befogenheter att kontrollera ungdomar.

– Om gränserna för när man kan använda ungdomsövervakning är annorlunda så kan fler dömas till den påföljden, säger Tobias Kudrén.

Den förra regeringen räknade med att 250 personer per år skulle dömas till den nya påföljden. Men det blev långt färre än så. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.