Se platsen där skjutningen ska ha ägt rum vid Årby centrum. Foto: SVT

Tre män åtalas efter Årbyskjutningen i mars

Uppdaterad
Publicerad

I mars ägde en skottlossning rum i anslutning till Årby centrum i Eskilstuna. Under utredningstiden har sju män varit misstänkta för inblandning och nu står tre personer åtalade.

På kvällen den 13 mars hade flera personer hört skottlossning i Årby. Polisen kunde till en början inte hitta någon skadad, men en person greps misstänkt för mordförsök. Mannen släpptes men fyra dagar senare kunde polisen gripa en 21-årig man som nu står åtalad för försök till mord.

Mannen åtalas även för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han erkänner båda de brotten men förnekar mordförsöket.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Skjutsade skytten och gömde vapnet

Även en 17-åring, som häktades i slutet av mars, står åtalad. Han ska ha flyttat skjutvapnet från brottsplatsen för att undanröja bevis. Han åtalas för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott, men förnekar brotten.

En tredje person, en 23-årig man, har enligt åklagaren skjutsat skytten till brottsplatsen på ett elfordon och är misstänkt för medhjälp till grovt vapenbrott. Han ska också ha transporterat bort skjutvapnet från brottsplatsen och åtalas därför även för skyddande av brottsling.

Mannen förnekar dock alla inblandning.

Kopplas till konflikt

Skjutningen vid Årby centrum var den fjärde i Eskilstuna sedan årsskiftet och polisen kopplade samman skjutningarna till den eskalerade konflikten mellan kriminella nätverk med koppling till droghandeln som pågår i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet