TT-bild. Sörmlänningarna låter döpa sina barn i lägre utsträckning än andra län i Sverige. Här döps 41 procent av alla nyfödda.

Trosa håller fast vid dopet – stora skillnader i länet

Uppdaterad
Publicerad

Trosaborna håller fast i den kyrkliga traditionen med barndop. Mindre benägna att döpa sina nyfödda i Svenska kyrkan är invånarna i Oxelösund och Flen.

Det är stora skillnader i landet när det gäller föräldrars vilja att låta döpa sina nyfödda barn. Lägst andel döpta förra året, 20 procent, var det i Botkyrka, visar Svenska kyrkans preliminära dopstatistik för 2016.

Stora skillnader i länet

I Flen döptes lite drygt vart fjärde barn – 28 procent – och i Oxelösund 27 procent. Få andra kommuner i landet har lika låg andel döpta.

– En förklaring är att olika församlingar har olika stor andel som är medlemmar i kyrkan. Förortskommuner till Stockholm där många har utländsk bakgrund har inte lika många medlemmar, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Dopstatistik sammanställd av nyhetsbyrån Siren.

Här döps flest

I Strängnäs, Trosa, Gnesta och Vingåker är invånarna mer benägna att låta döpa sina nyfödda.

– Det handlar om i vilken mån man håller fast vid den kyrkliga traditionen. Man kan se att det är lite lägre i storstäderna. I vissa stift är det vanligare att man både döper sina barn och konfirmeras, säger Pernilla Jonsson.

Sörmland är i jämförelse med övriga riket ett län där föräldrar låta döpa sina barn i låg omfattning. Bara i Stockholm är andelen döpta barn lägre, 34 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.