Två ungdomar står tillsammans på en grön gräsmatta, klädda i regnkläder. Den ena bär en ljusblå regnrock och den andra en svart jacka. I bakgrunden syns fotbollsplaner och omgivande natur under en mulen himmel. Det ser ut att vara en regnig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyra och Ashley ville ha kvar fritidsgården i Mariefred – se deras reaktion på att den inte rivs i klippet. Foto: Aymen Mussa/SVT

Tyra och Ashley får ha kvar fritidsgården i Mariefred – anrika byggnader rivs inte: ”Tack så jättemycket”

Publicerad

De anrika Mariefredsbyggnaderna Djurgårdsporten, som är ett vandrarhem, och Wik, som är en fritidsgård, får vara kvar efter att ha varit rivningshotade. Något som Ashley och Tyra som går på fritidsgården är glada över.

– Jag hade blivit väldigt ledsen om det revs, säger Tyra.

Det var en enig nämnd som röstade emot rivning av byggnaderna här om dagen. Frågan har varit het och engagerat många Mariefredsbor.

Över 1 000 personer skrev på en namninsamling för två år sedan, som Joyce Westberg och Barbro Svensson Sjöberg från hembygdsföreningen lämnade in till politikerna.

Kulturhistoriskt värde

Det kommunala bostadsbolaget SFAB har velat riva husen för att göra förbättringar kring Mariefredsskolan som ligger intill husen. Men rivningsansökan har, enligt Anders Härnbro (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, varit för svag.

Och nu får alltså båda byggnaderna vara kvar.

– Det har en väldigt stor betydelse för lokalbefolkningen och husen har ett stort kulturhistoriskt värde, säger Anders Härnbro (S).

Kan husen rivas på sikt?

– Nej, jag kan inte se det framför mig, säger han.

Se Tyra och Ashleys reaktion på att fritidsgården inte rivs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.