En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en röd träbyggnad med vit veranda, omgiven av grönska och en asfalterad väg i förgrunden. Till höger ser vi två personer som sitter vid ett bord i en parkliknande miljö, klädda i ljusa och mörka jackor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyra och Ashley berätta varför de inte vill att fritidsgården ska rivas, en åsikt som de delar med Eva Wockatz, antikvarie på Sörmlands museum. Foto: SVT

Ashley och Tyra vill ha kvar fritidsgården i Mariefred: ”Riv inte Wik!”

Uppdaterad
Publicerad

De anrika Mariefredsbyggnaderna Djurgårdsporten, som är ett vandrarhem, och Wik, som är en fritidsgård, är rivningshotade. 12-åringarna Ashley och Tyra vill inte att något rivs.

– Riv inte Wik!, säger Tyra Jarl.

Ashley och Tyra har gått på fritidsgården Wik sen i somras och de vill inte att huset ska rivas. Båda beskriver huset som en trygg plats att gå till efter skolan.

Det är många Mariefredsbor som engagerat sig för att husen ska få vara kvar. Över 1000 personer skrev på en namninsamling för två år sedan, som Joyce Westberg och Barbro Svensson Sjöberg från hembygdsföreningen lämnade in till politikerna.

– De hör till gamla stadskärna och det visar stadens historia, säger Barbro Svensson Sjöberg och säger att Djurgårdsporten är byggt i slutet av 1700-talet.

Även Sörmlands museum i Nyköping har sagt nej till en eventuell rivning. I ett yttrande till kommunen menar man att husen har ett stort kulturhistoriskt värde. Fritidsgården Wik är yngst av byggnaderna och stod färdigt 1932.

Kan bli kvar

Det kommunala bostadsbolaget har velat riva husen för att göra förbättringar kring Mariefredsskolan som ligger intill husen.

Den 25 september kommer miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att besluta om frågan. Ordförande i nämnden, Anders Härnbro (S), säger att det pekar åt att bägge husen kommer att få vara kvar.

–Jag förstår att det funnits oro. Men vi har också en trafiksituation kring de här byggnaderna som är i vägen och samtidigt trångt på Mariefredsskolan. Men i det här läget finns det inget starkt förslag för hur det ska bli bättre och då blir förslag till beslut att vi avslår rivningsansökan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.