Poliser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad polisen hittade i trapphuset efter smällen i Trosa. Foto: Blåljusbilder/SVT

Unga misstänks ligga bakom explosionen i Trosa – polisen: ”Omdömeslöst”

Publicerad

En misstänkt kemikalieblandning exploderade i en trappuppgång i Trosa tidigare i veckan. Misstanken är att ungdomar ligger bakom dådet och det finns uppgifter om att det kan röra sig om en Tiktok-trend.

– Ett omdömeslöst beteende, säger områdespolisen Joakim Vejdal.

Det var på tisdagskvällen som polisen larmades om en hög smäll i Trosa. På plats kunde man konstatera att någon form av detonation hade inträffat, men den hade inte orsakat några större skador.

Man misstänker att det är ungdomar som ligger bakom det hela.

– Det har funnits utpekade personer och det har hanterats av polisen, säger Elin Nilsson, gruppchef för områdespolisen i Nyköping.

Ingen person ska ha frihetsberövats.

Uppgifter om trend i sociala medier

Det finns uppgifter om att det hela skulle kunna vara en del av en Tiktok-trend. Om det faktiskt är så kan inte polisen uttala sig om. Men de vet att det förkommer sådant i sociala medier.

– Vi har sett flera liknande grejer med den här hanteringen och vi har haft några tidigare i Nyköping också, säger Joakim Vejdal, områdespolis i Nyköping.

I videon: Hör mer om vad polisen tänker om sådana trender på sociala medier och vad de uppmanar ungdomar till.

Polisen vill se fler vuxna

När det gäller unga som orsakar stök eller begår brott arbetar polisen med närvaro i kommunerna. Enligt Elin Nilsson har socialtjänsten i Trosa även fältarbetare som är ute och jobbar.

Men de vill se fler vuxna ute bland ungdomarna.

– Vi kan inte vara överallt 24/7, utan vi måste ha med oss civilsamhället också, säger Elin Nilsson.

Och som förälder ska man våga vara jobbig, enligt Nilsson. Hon förklarar att det handlar om att ifrågasätta, ta reda på var ungdomarna är, kolla igenom telefonen och rummet ifall man misstänker något.

– Försök att hålla koll på ungdomarna. De har inte konsekvenstänk som vi vuxna så vi måste hjälpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.