Ingen minskning i stödsamtal till ungdomsjour i Eskilstuna – trots hävda pandemirestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter ökningen av stödsamtal till kvinnojourer under pandemin hoppades man på en minskning när restriktionerna hävdes. Men i Eskilstuna ligger man kvar på ett lika högt tryck.

– Det är tydligt att det är många unga och unga vuxna som behöver stöd på olika sätt, säger Johanna Borg på Ungdomsjouren Fria i Eskilstuna.

När pandemin startade och fler var tvungna att hålla sig hemma med jobb och studier ökade antalet stödsamtal till tjej- och kvinnojourerna i Sörmland. I Eskilstuna fick Ungdomsjouren Fria ta emot över 800 samtal till stödchatten under 2020 att jämföra med året innan pandemin då antalet samtal knappt var 200.

Trots att pandemirestriktionerna inte längre finns kvar och distansjobb och -studier åter har minskat – minskar inte samtalen till chatten.

En vecka fri från våld

Nästa vecka uppmärksammas mäns våld mot kvinnor på olika sätt i världen – genom kampanjen Orange week. I Eskilstuna genomför man för fjärde året det lokala initiativet ”Time's up”. Veckan kommer innehålla en rad aktiviteter. Bland annat en temadag på Mälardalens universitet, filmvisningar och så ska Linnéa Claeson förläsa på Eskilstuna teater.

– Vi tänker att Linnéa är en sådan person som kan vända sig till olika åldrar och kan ge en bild av de upplevelser hon har haft, som feminist, aktivist och jurist, säger Johanna Borg.

I klippet berättar Johanna Borg om vad som kan ligga till grund att antalet stödsamtal inte minskar.

Time's up Eskilstuna – en vecka fri från våld

Arrangemanget är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun, kvinnojouren Moa, ungdomsjouren Fria, Eskilstuna Zontaklubb och ABF Sörmland.

Källa: Eskilstina kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.