Kvinna tittar in i kameran till höger. Till vänster en bild på en sedal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan personer i behov av hjälp komma att bli utan i framtiden? Hör Jenny Jonsson, enhetschef för Nyköpings och Oxelösunds överförmyndarkontor, berätta. Foto: SVT

Utmaningen: Locka fler unga att bli gode män i Nyköping och Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Gode män och förvaltare har under en längre tid varit svåra att rekrytera i Nyköpings och Oxelösunds kommun. Samtidigt ser man att de som behöver den typen av hjälp i samhället ökar.

Att hitta fler yngre som kan tänka sig att ta sig an uppdragen är fokus för kommunerna, men något som visat sig vara en utmaning.

Under förra året var svårigheterna med att rekrytera nya gode män och förvaltare i Nyköping och Oxelösund påtagliga. Det konstaterar kommunernas överförmyndarnämnd i sin sammanfattning av 2023, där de också påpekar att antalet personer som är i behov av hjälpen har ökat.

Problemen med rekryteringen har funnits i flera år. Men den exakta orsaken till varför det är så har Jenny Jonsson, enhetschef för kommunernas överförmyndarkontor, svårt att peka ut.

– Det kan till viss del handla om ersättningen som man får, men sen tror jag generellt sett att engagera sig frivilligt inte är lika stort längre, säger Jenny Jonsson.

I videon: Hör om det är möjligt för kommunen att höja ersättningen.

Målet: Fler yngre gode män

I dagsläget är många gode män och förvaltare i kommunerna äldre. Därför är fokus nu att få fler yngre till att bli intresserade.

– Vi har det inte lika lätt att få de här yngre personerna att engagera sig och det försöker vi jobba med, säger Jonsson.

Satsade på stor kampanj 2018

För drygt fyra år sedan hade överförmyndarkontoret en stor kampanj för att locka fler till att bli gode män. Då kom det in 40 intresseanmälningar.

Men efter kontroller av de personerna visade sig att enbart en fjärdedel var lämpliga för uppdragen.

– Det var bra, men det var långt ifrån alla, säger Jonsson.

Trots resultatet skulle hon vilja satsa på en liknande kampanj igen, men påpekar att det bör vara något som man gör kontinuerligt.

– Att man kanske vrider och vänder på det, och tänker på lite olika sätt. Så att man inte går i samma bana hela tiden.

God man och förvaltare

En god man eller förvaltare hjälper personer som har det svårt att klara sin ekonomi eller annat i vardagen. Uppgifterna som man kan få varierar, men kan handla om exempelvis att betala räkningar eller boka tid hos myndigheter.

En god man och en förvaltare har samma uppgifter. Skillnaden är att den som har en förvaltare måste ha förvaltarens samtycke för att ingå i avtal eller rättshandla på andra sätt.

Det är ingen anställning att vara god man eller förvaltare. Man får dock ett arvode och ersättning för utgifter.

Källa: Nyköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.