Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jari Puustinen (M) berätta om hur kommunen ska hitta intäkter i framtiden nu när utredningen av försäljningen stoppas. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Vändningen: Eskilstuna kommun ska inte sälja energibolaget

Uppdaterad
Publicerad

Planen var att utreda en försäljning av upp till 49 procent av det kommunala energibolaget i Eskilstuna. Nu vänder kommunen.

– Vi vågar lyfta på alla stenar, och nu har vi kommit till en slutsats att avsluta processen, säger Jari Puustinen (M).

I december 2023 beslutade Eskilstunas kommunfullmäktige att pröva en försäljning av delar av kommunens energibolag EEM, Eskilstuna energi och miljö.

Under en pressträff på tisdagen meddelade den politiska majoriteten att man inte längre utreder försäljningen.

– Nu har vi tittat på det här och vi har kommit fram till ställningstagandet att vi avslutar processen, säger Jari Puustinen (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

En av anledningarna är att värderingen av försäljningen var för låg.

– Att avstå en så stor del av verksamheten för en summa pengar som inte skulle ha den avgörande betydelsen för vår samlade utmaning, det känns inte särskilt smakfullt, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vänsterpartiet: Ser det som en seger

Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare, är glad över att försäljningsplanerna avbryts. Partiet har drivit en namninsamlingskampanj för att få till en folkomröstning om frågan.

– Vi har fått in över 4 000 namn hittills, opinionen har varit stark mot en försäljning. Vi tar det här som en seger, säger hon.

– Vi tycker att energibolaget är enormt viktigt att behålla i kommunal ägo. Det är Eskilstunabornas bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.