Att ha licens på ett vapen innebär att polisen fört in det i sitt register. Amnestin pågår fram till 30 april. Foto: SVT

Fjärde vapenamnestin ska minska antalet illegala vapen

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 februari i år startar den fjärde vapenamnestin. Det innebär att man anonymt kan lämna in ett skjutvapen som saknar licens utan att straffas för olaga vapeninnehav. Polisen vill rikta informationen speciellt mot kriminella nätverk och utsatta områden.

Antalet dödskjutningar har ökat i Sverige de senaste åren och att genomföra en ny vapenamnesti är en av åtgärderna för att minska antalet illegala vapen i samhället. Även i Sörmland har polisen beslagtagit fler illegala vapen de senaste två åren.

– Det har inte att göra med ett ökat antal anmälningar utan polisens satsningar, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis.

Satsar på utsatta områden

Förra vapenamnsestin var 2013. Sörmlandspolisen fick då in över 500 skjutvapen och cirka 1500 kg ammuition. Mer än hälften var jaktvapen. I år vill man försöka sprida information i socialt utsatta områden eftersom man senast inte kunde knyta något av vapnen till ett brott.

– Vi samarbetar med fler olika aktörer. Bland annat hyresvärdar. Polisen kan inte knacka dörr, men vi kommer sätta upp anslag med information på flera olika språk.

”Inga sprängmedel”

Polisen kommer inte ta emot någon form av explosiva ämnen eller sprängmedel.

– Handgranater, dynamit, allt som kan brisera ska man inte ta in i publika miljöer någonstans och definitivt inte på ett polishus.

Nej till lagliga vapen

2013 fick polisen också in en hel del vapen som var licensberättigade, vilket polisen inte vill ha under amnestiperioden.

– Har man licens på vapnet kan man lämna in det när som helst för skrotning utan att det kostar. Vi har extrautbildat personal i vapenhantering, men när folk kommer in med registrerade vapen blir det överansträngt.

Amnestin pågår fram till 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.