• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hur ska Nyköpings kommun minska matsvinnet? Hör Marianne Backrud Hagberg, chef måltidsservice i Nyköping, berätta. Foto: SVT

Var fjärde portion slängs i kommunen – 20 ton i soporna på fem veckor

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde portion som serveras på Nyköpings kommuns förskolor, skolor, och äldreboenden slängs. Det uppdagades när kommunen vägde allt svinn under fem veckor i höstas. Under den här perioden slängdes omkring 20 ton mat i hela kommunen – det motsvarar en kostnad på drygt en halv miljon kronor och koldioxidutsläpp på 32 ton.

Nyköping låg också högre än andra kommuner, men nu ska det bli ändring på det. Kommunen har satt igång ett omfattande arbete där målet är att halvera matsvinnet i kommunens verksamheter om två år.

I videon hör du hur Nyköpings kommun ska minska matsvinnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.