Förra veckan beslutade länsstyrelsen i Sörmland om skyddsjakt efter flera rapporter om en närgången varg. Nu har en varg skjutits och skyddsjakten avslutats. Foto: TT/Paul Kleiven

Varg har skjutits efter beslut om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan fattade länsstyrelsen i Sörmland beslut om skyddsjakt på en varg eftersom den på längre sikt kunde riskera att utgöra en fara för människor och tamdjur. Nu har en varg skjutits och skyddsjaken avslutats.

Det var i måndags förra veckan som beslutet om skyddsjakt togs av länsstyrelsen.

Vid flera tillfällen ska vargen ha befunnit sig i tätbebyggda områden och i närheten av människor. Något som skulle kunna innebära en fara för människor, men också för tamdjur då vargen ska ha gått till attack mot får.

Sköts efter ny observation

På måndagskvällen gjordes en ny observation mellan Vagnhärad och Tystberga.

– Varg hade vistats i närheten av människor än en gång, och i närheten av platsen där den observerats sköts den också, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Det är länsstyrelsens skyddsjaktsorganisation som bedrivit jakten och sedan beslutet om skyddsjakt togs förra veckan har man påbörjat jakt vid flera tillfällen utan att lyckas fälla vargen.

Stämmer med dna

Individen som skjutits är en hane och det stämmer överens med de dna-prov som man tagit tidigare från spillning och hår i samband med observationer.

– Så hittills är allt rätt, men vargen har förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för vidare analys, säger Markus Södling som vill tacka allmänheten för att de hjälpt till med de observationer som lett till att vargen kunnat skjutas.

I och med det är också skyddsjakten avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.