Malin Swahn från Arbetsförmedlingen visar den nya tekniken för Fawzi Farsani. Foto: Maria Lapenkova/SVT

”Vi måste ta tillvara på kompetenser som kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om flyktingar med uppehållstillstånd som inte kan skrivas in på Arbetsförmedlingen förrän de skaffat eget boende. Men nu håller Arbetsförmedlingen på att testa ett nytt projekt för att fler ska komma ut i arbete snabbare. Oavsett om man bor kvar på asylboendet eller inte.

– Det ska inte vara ett hinder att få praktik, arbete eller stöd från Arbetsförmedlingen eller övriga myndigheter bara för att man bor på ett asylboende. Det viktigaste är att vi sätter igång från dag ett med att hjälpa de som fått uppehållstillstånd, säger Sam Farsani, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, en av orterna där projektet testas idag.

En app istället för en handläggare

Det Arbetsförmedlingen gjort på begäran av regeringen är att de tagit fram ett digitalt system, en app där den arbetssökande lägger in sitt cv och all annan information om sig själv utan att behöva vänta på att bli inskriven på Arbetsförmedlingen.

Sörmland – nyanlända i jobb

– Man lägger in sina kompetenser, utbildningar och bilder på saker och ting som man har jobbat med. Man gör även ett eget cv som man själv äger i en app eller webbaserat. Det kan man ta med sig när man besöker Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skattemyndigheten. Eller så kan man skicka det direkt till arbetsgivaren, förklarar Sam Farsani.

Mer än bara cv

Fawzi Ibrahim som bor i Eskilstuna är en av dem som fått licens för att testa programmet. Han har jobbat som logistiker i Syrien i 18 år och använder nu appen för att hitta liknande jobb.

– Jag skickade iväg mitt cv på engelska och fick tio jobberbjudanden, varav ett i Västerås matchade mitt cv. Det var inom transport och logistik. Men de krävde kunskaper i svenska, så det jobbet fick jag inte.

Fawzi Ibrahim ska nu läsa svenska och när han är klar med det lägger han in sin nya kunskap i appen utan att behöva vänta på att Arbetsförmedlingen gör det år honom. Men redan idag får Fawzi hjälp av appen som har samlad information från Sveriges olika myndigheter på olika språk.

– Utan informationen vi fick skulle jag inte ha känt till det. Men tack vare programmet kunde vi läsa allt på mobilen. Det var allmän information om det svenska samhället.

Inte bara för invandrare

Projektet ska testas i Sörmland och fem andra län under ett år. Hittills har det gått en månad och förhoppningen är inte bara att det blir permanent efter testperioden utan även att det ska kunna användas av alla arbetssökande i framtiden. Men just nu handlar det bara om de nyanlända.

– Vi måste tillvara ta på de kompetenser som kommer till vårt land i tidigt skede. Vi vill inte att de efter ett tag lämnar den kompetens som de har med sig och börjar jobba med något annat, då går landet miste om kompetensen, säger Sam Farsani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland – nyanlända i jobb

Mer i ämnet