Ville starta egen vårdavdelning – fick ett nja

Uppdaterad
Publicerad

En stor grupp sjuksköterskor på Nyköpings lasarett, som tidigare sagt upp sig, kan tänka sig att stanna kvar – om landstingsledningen ger dem klartecken att starta en ny vårdavdelning.

Zara Östergren, sjuksköterska vid akutkliniken Nyköpings lasarett, är en flera som tillbringat en stor del av sin fritid för att skissa på hur den nya avdelningen skulle utformas.

– Vi kan tänka oss att stanna i landstinget under andra förhållanden. Det är därför vi valt att vara en del av den här processen. Man måste våga gå framåt, man kan se detta som framtidens vårdavdelning, säger Zara Östergren, en av många sjuksköterskor som i våras lämnade in sin avskedsansökan på Nyköpings lasarett.

Vårdupproret

Föreslår en mellanavdelning

Tanken är att den nya avdelningen, som skissats fram av sjuksköterskor från akutkliniken tillsammans med medicinkliniken på Nyköpings lasarett, ska fungera som en intermediär vårdavdelning.

Alltså en avdelning för patienter som är för sjuka för att vårdas på vanlig avdelning, men som inte behöver intensivvård.

– Den gruppen har vi inget riktigt bra ställe för i dag, och vi tror att detta skulle hjälpa hela sjukhuset, säger Andreas Pihl, ST-läkare på medicinkliniken.

– Dessutom finns det förslag om att vi ska ha barnobservationsplatser, vilket skulle förbättra patientsäkerheten enormt, säger han.

Sjuksköterskorna, som redan fått andra jobberbjudanden, kräver inte högre löner om de stannar. De vill dock förvisso sig om att arbetsvillkoren blir bättre än på akutkliniken.

– Framför allt behövs högre bemanning för att öka patientsäkerheten. Vi vill också se andra schemalösningar där det finns utrymme för individuella lösningar och tid för återhämtning, det har vi länge efterfrågat, säger Zara Östergren.

Ny tillfällig avdelning välkomnas

Under onsdagen meddelade landstinget sitt bud. Vårdavdelningen får lov att starta – men bara i projektform under sommaren.

Att starta en ny och permanent vårdavdelning är dock inte aktuellt.

– Det jag kan ge klartecken till är att driva avdelningen i projektform i sommar, säger hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem.

– Det är viktigt att man löser den här frågan i sin helhet. Vi bör kunna ge patienter på alla vårdavdelningar en jämlik vård. Vi kan inte ha det så att vissa avdelningar är de enda som tar emot överbeläggningar och har speciella förutsättningar.

Beklagar landstingets bud

Landstingets bud möts dock av besvikelse. I ett gemensamt uttalande skriver Zara Östergren och Andreas Pihl:

– Det här förslaget innehöll inte bara en lösning för att kunna hålla vårdplatser öppna i sommar, utan även på längre sikt. Dessa sjuksköterskor var villiga att offra både semestrar och andra erbjudanden om anställningar för att satsa på en ny avdelning med förutsättningar att kunna upprätthålla en patientsäker vård.

– Vi beklagar att man inte velat träffa oss och diskutera detta trots ett flertal propåer.                                                                                               

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet