Brevet har tagits fram eftersom ett par barn förra året mådde dåligt på lektionerna i samband med fastemånaden, något som SVT Nyheter Sörmland kunnat berätta tidigare.
– Förra året hade vi ett par barn som vi märkte inte mådde bra i skolan, och de svimmade till och med, säger Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker.
Den gången tog man upp det direkt med berörda föräldrar.
– Och nu ville man skicka ut ett brev; en påminnelse om att det är viktigt att barnen får mat, och att de sover sina timmar på natten för att klara av sina studier, förklarar hon.
Hotar med socialen
Efter interna diskussioner har nu kommunen beslutat att brevet ska skickas ut till alla föräldrar som har barn som går på skolorna i kommunen. Beslutet togs på ett ledningsgruppsmöte under tisdagen.
I brevet skriver kommunen att man rekommenderar att barn inte fastar. Man fastslår också att man kommer anmäla till socialtjänsten om man uppfattar att barn far illa på grund av för dåligt födointag.
Imamen på Stora moskén i Eskilstuna Abd al Haqq Kielan reagerar på Vingåkers beslut att gå ut med uppmaningen.
– Det är ingen ond avsikt från deras sida, det visar bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten, säger Abd al Haqq Kielan.
”Kan inte förbjuda barn att utöva sin tro”
För barn under pubertetsåldern är det visserligen inte obligatoriskt att fasta, enligt Koranen.
– Men om hela familjen fastar och man vill delta i en av de kanske viktigaste yttringarna av den islamiska religionen, så kan man ju inte förbjuda barn från att utöva sin familjs tro, säger imamen.
Vingåker är inte den enda kommun i Sverige som gått ut med den här typen av uppmaning. Ett liknande brev till föräldrar har tidigare skickats ut i Söderhamn.
Utdrag ur brevet
”Skolorna rekommenderar därför i samråd med medicinska elevhälsan att barnen i skolan inte bör fasta. Vid misstanke om att en elev har symtom som kan bero på otillräckligt med sömn eller födointag kommer pedagogen att ta kontakt med skolsköterskan på respektive skola som gör en medicinsk bedömning av elevens allmäntillstånd. Om det framkommer att eleven inte får tillräckligt med sömn och näringsintag kommer skolsköterskan att ta kontakt med vårdnadshavare för att diskutera barnets hälsa. Om skolpersonal upptäcker att ett barn far illa finns en skyldighet att göra en anmälan till socialnämnden, 14 kap. 1 c § SoL.”