Till hösten är det slut med frukost för skolbarnen i Vingåker, enligt Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: TT/SVT

Vingåker slopar gratis frukost till skolelever

Uppdaterad
Publicerad

Vingåkers kommun lägger ner satsningen på gratis frukost till skolelever i förskoleklassen upp till årskurs sex.

Skolfrukosten infördes som ett projekt under höstterminen 2017 och finansierades genom kommunens sociala investeringsfond. Men sedan dess har fonden lagts ner, och barn- och utbildningsnämnden har inte fått några nya pengar till en fortsättning.

– Inför den ekonomiska situation som Vingåker befinner sig i måste vi ta bort det som vi inte absolut behöver ha, säger nämndens ordförande Ing-Marie Frössevi (C).

Lugnare på lektionerna

I en utvärdering från i höstas uppgav knappt hälften av Sävstaskolans elever att de äter frukost i skolan. Men långt ifrån alla gör det varje dag.

En förhoppning när gratis skolfrukost infördes var att det skulle bidra till att förbättra elevernas resultat. Det har man hittills inte kunnat se, men lärarna tycker sig ha märkt att det blivit lugnare på lektionerna under förmiddagarna.

– Eleverna orkar mycket bättre nu än innan vilket gör att det har blivit färre konflikter, säger matteläraren Magnus Larsson.

Skolfrukost var något som Socialdemokraterna lovade sina väljare i Vingåker under valrörelsen och partiet har fortfarande kvar frågan på sin strategiska plan under mandatperioden. Men sedan valet styr Socialdemokraterna i koalition med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Vill se en översyn

Om skolfrukosten på sikt ska återinföras vill Centerpartisten Ing-Mari Frössevi först se en översyn av projektet eftersom hon inte är säker på att det verkligen varit de elever med störst behov som har haft möjlighet att äta skolfrukost. En del av barnen går nämligen också på fritids där föräldrarna redan betalar för att barnen ska få frukost.

  – Man kan också fundera över var gränsen går för föräldraansvaret. I grunden uppfattar jag att det är föräldrarnas ansvar att ordna frukost till sina barn, säger Ing-Mari Frössevi (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.