Sedan en tid tillbaka finns en mottagning för långtidscovid på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Dit är det kö för att få vård, och så kommer det sannolikt att bli även i Huddinge när den andra mottagningen snart öppnar. Patienttrycket ökar nämligen vecka för vecka.
– Vi ser ett behov att etablera mottagningen så snabbt som möjligt, säger Heidi Stensmyren.
Specialistteam handplockas
Patienterna som söker vård uppvisar en mängd varierande symtom som andningsbesvär, minnesluckor, koncentrationssvårigheter, trötthet, huvudvärk, illamående och återkommande infektioner.
Specialistläkare från en rad olika områden ska nu handplockas för att sätta ihop ett team på den nya mottagningen i Huddinge. Parallellt med behandling kommer forskning av långtidscovid också bedrivas på den nya mottagningen.
Avdelningen i Solna fortsätter som vanligt
Men samtidigt som en helt ny avdelning öppnar i Huddinge fortsätter den gamla avdelningen i Solna som vanligt.
– Vi kommer att bygga upp verksamheten i Huddinge men det handlar inte om någon plötslig nedstängning av mottagningen i Solna. Den är väldigt viktig utifrån den kompetensen vi har där och de rutiner som vi byggt upp, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska sjukhuset.
Vissa sjuka uppemot ett år i långtidscovid
Läkare har kunnat se att vissa tillfrisknar efter en tids besvär och kan återgå till ett normalt liv. Men för andra är symptomen fortfarande kvar uppemot ett år efter att ha insjuknat i covid-19.
BB-mottagningen flyttar för att ge plats
BB-mottagningen kommer inte stänga på Karolinska i Huddinge utan flyttas till andra lokaler.
– BB kommer inte försämras av det här, säger Heidi Stensmyren, temachef Karolinska Universitessjukhuset.
Flera långtidscovid-mottagningar är under uppbyggnad på flera platser runt om i Sverige. I Östergötland bland annat är ambitionen att samtliga sjukhus i regionen ska ha en långtidscovid-mottagning.
Antal postcovid-diagnoser i Region Stockholm
- Kvinnor: 6 159
- Män: 4 382
- Totalt: 10 541
Period: Januari 2020 till 18 februari 2021
Källa: Region Stockholm
Antalet patienter är sammanställda utifrån tre olika kodningar: U099, (Postinfektiöst tillstånd) Z861A, U089 (Covid-19 i den egna sjukdomshistorien).
Se hur Socialstyrelsen kodar covid-relaterad sjukdom här