En av 16-åringarna greps på centralstationen i Stockholm, då han skulle ta tåget till Malmö. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

16-åringar åtalas för mordplaner i Köpenhamn

Publicerad

Två 16-åriga pojkar åtalas för att ha planerat ett mord i Köpenhamn i somras. De ska ha fått instruktioner i appen Signal och för uppdraget få 150 000 kronor.

Den ene av dem greps på centralstationen i Stockholm den 8 juli, då han skulle ta tåget till Malmö.

"Utredningen visar att 16-åringen fick instruktioner genom appen Signal om att skjuta ihjäl en för oss okänd person i Danmark. Jag menar att han skulle ta tåget till Malmö för att därifrån åka vidare till Köpenhamn för att utföra morduppdraget. För uppdraget skulle han få 150 000 kronor", säger åklagare Helena Westöö i ett pressmeddelande.

Den andra 16-åringen greps samma dag. Enligt åtalet har han köpt tågbiljetten till pojken som skulle utföra mordet.

Även 14-årig flicka inblandad

Den ene pojken åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord, den andre för medhjälp till förberedelse till mord.

Det väcks även en bevistalan mot en 14-årig flicka.

"Hon har skickat pengar till den huvudåtalade 16-åringen och avsåg att själv resa ner till Malmö tillsammans med honom, enligt åtalet. Syftet var att sedan åka vidare till Köpenhamn där dådet skulle utföras", säger Westöö.

Flickan greps i Malmö två dagar efter att 16-åringarna greps.

Det här är bevistalan

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.

Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.

Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.