Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

85 miljoner kronor i stöd till klimatsatsningar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Klimatklivet är en statlig satsning för att minska utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar miljön. I år har Stockholms läns kommuner och företag fått 85 miljoner kronor i bidrag.

Årligen delas ekonomiskt stöd ut till konkreta projekt. Det kan handla om att bygga laddstationer för elbilar, ställa om från fossila bränslen till biobränsle eller bygga nya cykelvägar. Stockholm är det län i landet som fått ta emot mest pengar enligt statistik från Naturvårdsverket. Sedan starten 2015 har länets kommuner, stiftelser och företag med flera, tagit emot mer än 600 miljoner kronor i stöd från satsningen Klimatklivet.

Naturvårdsverket har framförallt beviljat ansökningar som gett länet fler laddstationer och projekt som konverterat energi.

Minskat utsläppen med 3 procent

I år har investeringsstöd delats ut till 721 klimatåtgärder i Stockholm av totalt 3167 projekt i hela landet. Enligt Naturvårdsverket har den årliga utsläppsminskningen till följd av åtgärderna bedöms vara tre procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. I Sverige behövs en minskningstakt på 5 till 8 procent per år för att nå riksdagens beslutade mål om att Sverige ska vara klimatneutralt senast år 2045.

Klimatklivet

Exempel på åtgärder:

  • Fasa ut fossil energi.
  • Ta tillvara restvärme.
  • Bygga tankstationer för förnybara drivmedel som till exempel biogas.
  • Bygga anläggningar för att öka återvinningen eller producera biogas.
  • Minska utsläppen av metan eller lustgas.
  • Installera laddstationer för elbilar på publika platser.

Riksdagens beslutade i vårbudget 2019 att avsätta ytterligare 750 miljoner kronor till investeringsstöd inom Klimatklivet. Det innebär att det totala anslaget för 2019 blir 1,5 miljarder kronor.

källa: Länsstyrelsen Stockholm /Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.