Tiina-Aurora Tossavainen sorterar sina matrester i en grön påse som samlas in och blir biogas. Foto: SVT

Stockholms stad långt ifrån målet att återvinna matrester

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmarna slänger i snitt en matpåse i veckan, men bara vart fjärde hushåll har möjlighet att sortera sina matrester. Det gör Stockholm till en av de sämsta kommunerna i länet på att sortera matavfall. Nu byggs en ny anläggning.

Stockholms stads mål är att samla in och röta 70 procent av stockholmarnas matrester – men det målet missas rejält. I dagsläget klarar man bara av att återvinna 26 procent.

Enligt Stockholm Vatten och Avfall finns det flera skäl till att man missar insamlingsmålet i Stockholm. Bland annat är många flerfamiljshus så gamla att det saknas fysiska möjligheter att ställa dit traditionella bruna insamlingskärl – eftersom sophanteringen ofta sker i källare.

– Det finns många Stockholmare som vill sortera sitt matavfall men som inte kan göra det idag eftersom det saknats tillräckligt med insamlingssystem. Nu bygger vi en ny anläggning och kommer att ha andra förutsättningar, säger Anna Folkesson, projektledare Stockholm Vatten och Avfall.

Stockholmarnas dåliga sortering får en prislapp – 72 miljoner kronor

Dessutom har bygget av den nya stora sorteringsanläggningen i Högdalen, som skulle tas i drift 2018, blivit både försenad och rejält fördyrad. Anledningen är delvis att stockholmarna visat sig vara så dåliga på att sortera soporna att kommunen var tvungen att installera en betydligt mer avancerad sorteringsmaskin för att optiskt sortera bort plast och metall ur påsarna.

Totalt kommer anläggningen att kosta 898 miljoner – 72 miljoner kronor dyrare än den enklare anläggningen som planerades från början.

Såhär ska den nya anläggningen i Högdalen se ut. Foto: Stockholm vatten och avfall

I september börjar bygget av den nya sorteringsanläggningen i Högdalen som ska vara i drift hösten 2023. Samtidigt blir det då obligatoriskt för alla hushåll i Stockholm att återvinna sitt matavfall.

Ni ska använda plastpåsar för att sortera avfall varför använder ni inte papperspåsar istället?

– De gröna påsarna är det material vi anser är bäst just nu eftersom en papperspåse riskerar att gå sönder. Men det beslutet kan ändras om det går att hitta lika bra påsar, säger Anna Folkesson.

Då blir matsortering krav

2021 – obligatoriskt för restauranger och storkök att återvinna matrester.

2023 – det obligatoriskt för alla hushåll och mindre verksamheter och återvinna sitt matavfall.

Det nationellt satta målet är att återvinna 50 procent av allt matavfall biologiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.