I dag kan butikerna slänga det mesta av soporna i brännbart. Färdigförpackad mat slängs i samma container som bröd och frukt. Något som kan locka containerdykare att hoppa ner och plocka ätbar mat ur soporna.
– Det är olyckligt, om man ser till miljön ska man inte göra på det här viset, säger Jon Djerf, rådgivare för materialåtervinning, insamling och transport på Avfall Sverige.
Hårdare regler är på gång
Han poängterar att svensk avfallshantering är bra men att en bättre sortering ger bättre miljö.
– Att blanda allt är inte bra, särskild när det gäller matavfall som är energikrävande att producera. Därför är det viktig att man sorterar separat så att vi får tillbaka näringsämne till jordbruket och kan producera biogas.
Men nya hårdare regler är på gång även för butiker.
– Regeringen har lagt förslag för att det från 2021 ska finnas obligatorisk sortering av matavfall och vi jobbar för att det även ska gälla butiker, men 2023 kommer det att komma regler i EU:s nya avfallsdirektiv som även ställer krav på sopsortering för butiker.
Hör mer om det i klippet ovan.