En person sitter vid ett bord och spelar på casino på sin bärbara dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Trisslotter som åttaring– till ett liv helt präglat av spelande. Hör Adam berätta om hur han föll ner i missbruk. Foto: SVT

Adam är spelberoende – begår brott för att ha råd att spela

Publicerad

Adam kom i kontakt med spel första gången när han bara var åtta år gammal. I dag är han över 30 och spelberoendet har gjort att han förlorat både bostad och jobb – och begått brott för att få fram pengar.

– Det är spelarens verklighet och i hans verklighet finns det ingen ånger, säger Adam själv.

Adam, som egentligen heter något annat, beviljades en plats på ett behandlingshem för sitt spelberoende under 2020, men när han kom ut föll han snabbt tillbaka. Han fick då hjälp från öppenvården, från en psykolog och behandlare, men den vården hjälpte inte, uppger han själv.

Idag ligger ansvaret på både kommun och region att behandla och ge stöd till spelberoende.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Det är oftast öppenvården personen först hamnar hos. Man har alltid rätt att söka om att få behandling på behandlingshem men det är socialtjänsten som beslutar om kommunen ska bekosta den.

Kort efter att vi hade träffade Adam beviljades han plats på ett behandlingshem.

Från trisslotter som åttaring till ett liv helt präglat av spel. Hör Adams egen berättelse i videon ovan om hur han föll ner i missbruk.

SPELMISSBRUK – HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

• Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende. Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan https://stodlinjen.se/

• 1177:s sida om spelberoende

• Spelberoendegruppen: https://spelberoendegruppen.com/

• Spelberoendes riksförbund: https://spelberoende.se/

• Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. https://www.spelpaus.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet