Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se älgen som orsakade stopp i tunnelbanetrafiken under stora delar av onsdagen. Foto: Resa Davén

Älg ihjälskjuten efter att ha orsakat stopp i tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Den älg som under stora delar av onsdagen orsakat stopp i tunnelbanetrafikens röda linje har skjutits ihjäl i Vårby gård.

Beväpnade viltvårdare inkallades för att få bort älgen från spåret.

–  I första hand försökte vi få ut älgen, men vi lyckades inte. Det andra alternativet var att skjuta den. Eftersom försöken att få ut älgen inte lyckades så blev vi tvungna att skjuta den, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Poliser, ordningsvakter och personal från MTR var också involverade i arbetet med att avlägsna älgen från spårområdet.

Det var vid åttatiden på onsdagsmorgonen som SL fick besked från polisen att det rörde sig en älg i området. Runt klockan 11 lyckades älgen ta sig in på spårområdet.

Fortsatt påverkan på tunnelbanetrafiken

Vid 15-tiden var det fortfarande stopp i stationer kring Vårby gård och Vårberg.

– Det kommer fortsatt att vara störningar under eftermiddagen, men det är svårt att säga exakt när trafiken går som vanligt igen, säger Claes Keisu.

Inga problem att hoppa två meter

– Det är rimligt att älgen har hoppat över stängslet. En älg har inga problem med att hoppa över två meter. Älgar hoppar normalt inte över stängsel men just nu är vi inne i perioden när älgarna parar sig, vilket kan orsaka att djuren gör saker som de normalt inte gör. Framförallt tjurarna rör sig mer i sökandet efter älgkor, säger Göran Ericsson vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Texten uppdateras.

Har du bilder? Mejla stockholm@svt.se.

Vet du mer? Har du bilder? Mejla stockholm@svt.se. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.