Foto: TT

Alkohol säljs till 13-åringar via Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Barn så unga som 13 år kan köpa alkohol och droger via Instagram. Konton som anmäls försvinner inte, langarna tjänar stora pengar och polisen står handfallen.

En mamma, som vi kallar Sofia, säger att vänförfrågningarna från langarna började dyka upp när hennes dotter var 13 år gammal.

På det sociala mediet Instagram, som ägs av Facebook, startas konton som påstås ge ”billiga och smidiga köp” av framför allt vodka. Genom att bestämma tid och plats träffas ungdomarna och langarna. Då erbjuds barnen inte sällan även att köpa droger.

Sofia var ovetande tills dottern berättade – efter många om och men.

-Vi har varit på jättemycket och det är så vi har fått veta saker och ting. Jag tror inte att hon hade berättat annars.

”Svårt att förstå”

Fenomenet är känt sedan länge och vida spritt bland ungdomar, som vet till vilka konton som gäller i just deras område. Sofia upplevde en maktlöshet över hur lätt det var att få tag i alkoholen och är framför allt rädd för att barnen kan få i sig vad som helst.

-Man vet ju inte vad det är i de här flaskorna.

När hon förstod att droger fanns med i bilden blev hon bestört.

-Det är svårt att förstå att det är sant. För jag tror att så många föräldrar tror att man har god kontroll på sina barn och förstår inte hur illa det kan gå och hur lättillgängligt det är.

Säljer även vapen

Annika Ljung, chef för narkotikagruppen på Södermalmspolisen i Stockholm, har under många år arbetat med internetspaning. Hon säger att problemet är ”oerhört stort” och fortsätter att öka.

-De här personerna som säljer är som vilken butik som helst fast på nätet. När man säljer alkohol så säljer man även droger och man kan även sälja vapen.

Langarna beskriver hon som likgiltiga, hänsynslösa, ibland kriminellt belastade unga män, som tar alla tillfällen de får att utnyttja lättpåverkade ungdomar.

-I många av de skjutningar vi har i Sverige är grunden narkotikahandel som går snett på ett eller annat sätt. De här personerna är inga kompisar, de kan vara hur trevliga som helst, men de är inte dina vänner. Det är livsfarligt.

Men polisens möjlighet att agera är begränsad, enligt Annika Ljung. Antalet spaningsinsatser har minskat och att stoppa kontona är svårt.

-Nu har vi väldigt få grupper som jobbar mot den här problematiken, vi skulle behöva vara betydligt fler.

-Det är inte alltid vi haft Instagram eller Facebook med oss på det tåget. De har sina servrar i utlandet och det är lite krångligt. De har inte alltid samma inställning som vi.

”Tar inte sitt ansvar”

Sofia har gjort två polisanmälningar där hon till och med skickat med skärmdumpar på konton som langarna använder. Men ingenting har hänt. Polisen har inte återkopplat och kontona ligger fortfarande kvar.

Hon tycker inte att Instagram tar sitt ansvar.

-Nej, de tar absolut inte sitt ansvar med tanke på att det florerar så många konton, säger Sofia.

Polisen vädjar om att hon och andra ska fortsätta anmäla.

-Man ska alltid anmäla, absolut. Det är hennes sätt att föra fram sin talan vad hon tycker vi ska jobba med. För vi är trots allt till för samhället, säger Annika Ljung.

TT: Lönar det sig då?

-Det får jag hoppas att det gör i slutändan. Det är alltid tragiskt när det är så här, att man lämnar saker till polisen och det inte händer någonting.

TT har sökt Instagram för en kommentar.

Langning

Fakta: Var får unga alkohol ifrån?

Vanligast är att elever i nian får alkohol från pojkvän, flickvän, kompisar eller kompisars syskon – 38 procent anger detta.

På andra plats med 23 procent kommer annan vuxen som köpte ut och langade, exempelvis efter kontakt på sociala medier.

På tredje plats kommer barnets egna föräldrar. 13 procent av eleverna i nian som druckit alkohol har fått den av sina föräldrar.

Källor: IQ, Skolelevers drogvanor 2014

Fakta: Langning

Det är olagligt att köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.

Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.