Man som håller i en årsredovisning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är bostadsägarnas oro befogad? Hör Markus Pålsson, affärsområdeschef SBC, svara i klippet. Foto: SVT

Allt fler bostadsrättsägare oroade över föreningens ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa ekonomiska tider gör att bostadsrättsägare inte endast oroas över sin egen ekonomi. En ny rapport från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, visar att allt fler oroar sig över föreningens ekonomi.

– Styrelsen behöver lägga ännu mer på att förklara föreningens ekonomi, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef SBC.

Bostadsrättsrapporten visar att var fjärde bostadsrättsägare oroar sig över föreningens ekonomi, vilket är en uppgång med 10 procentenheter jämfört med fjolårets rapport. Samtidigt uppger närmare 30 procent att de saknar insyn i föreningens ekonomi.

– Vi kommer från en period där de ekonomiska frågorna inte legat högst upp för alla medlemmar och styrelser. Nu går vi in i en tuffare period och då måste man kommunicera bättre och skapa en trygghet, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef SBC.

Fler föreningar söker stöd

Sveriges bostadsrättscentrum, som gjort rapporten, arbetar med att stödja bostadsrättsföreningar och ser en skillnad sedan tidigare.

– Vi ser en markant större aktivitet bland föreningarna. De frågar mer. Vi har betydligt fler möten där de vill ha vägledning med de ekonomiska frågorna och kommunikationen ut mot medlemmarna.

Föreningen som lyckats kapa kostnader

I bostadsrättsföreningen Igelbodaplatån i Saltsjöbaden med drygt 400 lägenheter har man inte haft några hyreshöjningar på många år. Läs mer om hur de kapat kostnaderna, genom att bland annat satsa på solpaneler.

SBC:s tips till bostadsrättsägare:

• Läs alltid föreningens årsredovisning

• Kolla drift, kapital och slitage

• Kolla föreningens underhållsplan

• Kolla när föreningens lån villkorsändras

Källa/ SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.