Sex personer fick tillträdesförbud när Djurgården mötte Hammarby igår kväll. Foto: TT

Polisen tar krafttag för att porta huliganer

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare tar till krafttag för att porta huliganer i samband med högriskfotbollsmatcher i ett nytt nationellt projekt. Åklagare är numera på plats på matcherna och kan ge tillträdesförbud direkt till de supportrar som inte sköter sig – och det har gett resultat.

Igår var det Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby. En riktig publikfest med härlig stämning i båda klackarna. Mycket folk, men också en hel del pyroteknik som är förbjudet på arenorna.

Polis och åklagare har sedan en tid tillbaka jobbat med det så kallade Snabbspåret som går ut på att den som bryter mot ordningslagen på plats även kan få ett direkt tillträdesförbud till arenan.

– Det är bra, det får omedelbar effekt på icke önskvärt beteende på läktare och kring idrottsarrangemang, säger Josephine Boswell, kammaråklagare.

Även polisen är positivt till arbetet.

– Det har gett direkta konsekvenser för dem som vi har mäktat med att handlägga. En del har maskerat sig, en del har något pyrotekniskt på sig eller hoppar in på en plan eller är ordningstörande, säger Carina Berg, gruppchef idrottsrelaterad brottslighet på polisen.

Sex personer fick tillträdesförbud igår

I samband med derbyt igår fick sex supportrar tillträdesförbud direkt. En person för våldsamt motstånd mot tjänsteman och misshandel, tre för våldsamt upplopp och två för att ha tänt bengaliska eldar utanför arenan.

– Det vi har identifierat tillsammans med polisen är att det har tagit enormt mycket resurser och tid att utreda brotten, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig Hammarby Fotboll.

LÄS MER: Tillträdesförbud efter derbystök

– Det är en konsekvens av flera i ett åtgärdspaket. Jag tror att det är viktigt när en person beter sig illa och gör något som är ägnat att störa ordningen, att det får en snabb konsekvens av det agerandet. En konsekvens av det är att man åläggs tillträdesförbud, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig Djurgården Fotboll.

”Det är en signal”

Hittills i år har 23 personer fått tillträdesförbud i derbymatcher i Stockholm och i matcher mot IFK Göteborg. Det här innebär att man inte får se några allsvenska matcher alls. I riktigt grova fall får supporten inte se några fotbollsmatcher oavsett serie. Förbudet kan gälla från ett halvår till tre år beroende på hur allvarligt åklagaren ser på händelsen.

LÄS MER: Derbyspöket intakt för Djurgården

– Det är en signal vi skickar, att det här är inte okej och därför är du inte välkommen, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig Hammarby Fotboll.

23 personer har fått tillträdesförbud 2017

17 apr AIK – HIF

3 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

15 maj DIF – IFK Göteborg   

3 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

22 maj DIF – AIK          

1 person fick 6 månaders tillträdesförbud

4 juni HIF – AIK            

3 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

27 aug AIK – DIF

3 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

10 sep HIF – AIK          

2 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

20 sep HIF – IFK Göteborg   

2 personer fick 1 resp 1,5 års tillträdesförbud

24 sep DIF – HIF         

6 personer, varav 3 fick 6 månaders tillträdesförbud och 3 personer fick 1 års tillträdesförbud vardera

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.