Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Recensioner, rapportera skador och hålla bilen ren. I videon visar Julia Tiilikainen och Clara Linde hur det funkar med privat bildelning – utmaningarna och fördelarna. Foto: SVT/Lisa Liljefors

I tider av ekonomisk kris: Fler hyr ut bilen via appar

Uppdaterad
Publicerad

Ett besvärligt ekonomiskt läge och ständiga miljölarm tros vara några av orsakerna bakom att privat bildelning blir allt populärare. Den som hyr ut sin bil kan tjäna en bra slant och den som hyr kan i bästa fall hitta en bil i närområdet.

– Tack vare att jag nu delar bil på detta sätt har jag råd att ha kvar den, säger Clara Linde som hyrt ut sin bil det senaste året.

Våra privatbilar står still ungefär 95 procent av tiden, enligt olika rapporter bland annat från KTH. Nu väljer allt fler att hyra ut sin bil för att också få ihop till bilens alla omkostnader. Affärsidén bakom apparna är ganska lik den som handlar om att dela sitt boende med andra, där man också kan betygsätta både den som hyr ut och den som hyr.

– För mig handlar det också om att skona miljön. Att dela på de bilar som redan finns istället för att tillverka nya, säger Julia Tiilikainen som hyr bil via appen.

Ökar stadigt

Idag finns det ungefär 6000 bilar som hyrs ut på detta sätt runt om i Sverige, varav ungefär hälften i Stockholm.

– Sedan starten 2019 har antalet som hyr ut sin bil sjudubblats. Och i dagsläget är efterfrågan tre gånger så stor som det finns bilar tillgängliga. Vi försöker få fler att vilja dela sin bil, säger Klara Berkvist Sverigechef på GoMore.

Expert: Inte samma krav på lönsamhet

Enligt Frances Sprei, docent inom hållbar mobilitet på Chalmers, är det hittills främst de kommersiella bildelningstjänsterna som blivit ett storstadsfenomen – eftersom det är där företagen kunnat visa lönsamhet. Men just bildelning mellan privatpersoner kan göra nytta utanför storstäderna, förklarar hon.

– Man kan tänka sig att bildelning mellan privatpersoner är lättare i mindre städer, till exempel på landsbygden, eftersom investeringen redan gjord och det finns inte samma krav på att gå runt ekonomiskt, säger hon.

I klippet nedan kan du höra Klara Bergkvist berätta mer om bakgrunden till  appen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Klara Bergkvist, Sverigechef på GoMore, varför hon tycker att det är viktigt att vi blir bättre på att dela bilar med varandra. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så funkar det att dela bil via appen:

• 60% av bilarna är nyckelfria. Då behöver du inte träffa ägaren utan låser upp bilen med appen.

• Du måste skatta för inkomsterna. Kolla med Skatteverket vad som gäller.

• Se över din egen bilförsäkring så du vet vad som gäller när du hyr ut din bil på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.